Alte știri

ANSA a coordonat o modalitate nouă de inspectare a materialului săditor pentru a fi promovat spre export în Federația Rusă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a coordonat o modalitate nouă de inspectare a materialului săditor pentru a fi promovat spre export în Federația Rusă.

Astăzi în cadrul unei conferințe online, reprezentanții ANSA și a Rosselhoznadzor au avut o discuție despre o modalitatea de inspectare operativă și eficientă, în regim online, a materialului săditor destinat exportului.

Astfel, inspectorii ANSA vor face inspecții într-un format de conferință video la pepinieriile de material săditor viticol, pomicol și decorativ cu prelevarea probelor pentru expertiza de laborator.

Conform procedurii propuse, o probă de control urmează a fi analizată în laboratoarele ANSA, iar altă, va fi expediată spre laboratoarele Rosselkhoznadzor în Federația Rusă. În dependență de rezultatele de laborator, producătorii autohtoni de materialele săditoare vor obține permisiunea de a exporta în Federația Rusă. ANSA, în colaborare cu partenerii externi, depune toate eforturile pentru ca produsele autohtone să nu staționeze în depozite și să fii promovate pe piețele externe.

Menționăm că 9 pepiniere din Republica Moldova au stabilite parteneriate de export în Federația Rusă. Iar în ultimii 3 ani, au fost exportate circa 350-400 mii vițe de vie altoite și circa 950 mii material săditor pomicol, bacifer și decorativ. Partenerii comerciali ruși constată că materialul săditor din Moldova este mult mai adaptat condițiilor climaterice al Federației Ruse.

loading...

Comments are closed.