Alte știri

ANSA atenționează agricultorii despre păstrarea pesticidelor în încăperi sigure

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sunt în toi lucrările de combatere chimică a dăunătorilor și bolilor la culturile agricole în gospodăriile mari, gospodăriile țărănești mici precum și la loturile de pe lângă casă.

În urma cazurilor cu intoxicarea oamenilor, mai ales a copiilor, atenționăm producătorii agricoli asupra siguranței depozitării, păstrării și utilizării produselor de uz fitosanitar (PUF).

Gospodăriile agricole mari sunt aprovizionate operativ cu pesticide de către agenții economici autorizați, conform contractelor încheiate. Depozitarea și păstrarea temporară a produselor se efectuează în mici depozite adaptate, încuiate și cu pază.

Proprietarii gospodăriilor țărănești mai mici și persoanele fizice procură în prealabil, produsele de uz fitosanitar (grupa III și IV de toxicitate) de la agenții economici mari și de la magazinele agricole autorizate, ulterior păstrându-le acasă, ca urmare apare riscul otrăvirii membrilor familiei cu aceste chimicale.

În acest context, ANSA atenționează agricultorii asupra păstrării pesticidelor în încăperi sigure (construcții capitale), închise cu lăcată, pentru a evita accesului persoanelor străine și mai ales a copiilor la aceste chimicale toxice.

Păstrați cantitățile de pesticide rămase după tratamente numai în ambalajul producătorului și utilizați-le în termenele recomandate pe ambalaje.

Totodată ANSA atenționează asupra corectitudinii utilizării produselor de uz fitosanitar (PUF):

 • Cercetați sistematic terenurile care vă aparțin și, în funcție de pragul economic de dăunare, starea fitosanitară, pronosticul diseminării dăunătorilor și bolilor și avertizărilor subdiviziunilor teritoriale ale ANSA, întreprindeți acțiunile necesare de protecție a plantelor.
 • Verificați și reglați stropitoarea (duzele stropitorii), în scopul respectării normei de consum a soluției .
 • Efectuați tratamentele dimineața, seara și noaptea, pe timp liniștit, la viteza vântului de până la 3m/sec.
 • La utilizarea erbicidelor păstrați distanța  maximală de la culturile sensibile  din vecinătate, pentru evitarea afectării fitotoxice a acestora.
 • Deplasarea stropitorilor, precum și a personalului care lucrează cu utilaj portativ manual, se va efectua împotriva vântului, pentru evitarea contactului cu pesticidele.
 • De fiecare dată când utilizați produse de uz fitosanitar, citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj și respectați recomandările igienice, obligatoriu îmbrăcați hainele de protecție, respiratorul și ochelarii speciali.
 • Tratamentele fitosanitare se vor efectua cu respectarea normei de consum a preparatului recomandat pentru utilizare, frecvența tratamentelor la cultura dată contra  organismului nociv, indicată în eticheta de pe ambalaj.
 • Amesticuri de pesticide în soluții de lucru efectuați numai după consultarea specialiștilor în domeniul protecției plantelor.
 • Respectați termenul de ieșire în câmp pentru efectuarea lucrărilor manuale și mecanizate.
 • Respectați termenul de așteptare până la recoltare după ultimul tratament indicat pe etichetă.
 • În scopul evitării otrăvirii albinelor în urma aplicării mijloacelor chimice sunteți obligați cu cel puțin 7 zile înainte de a începe tratarea să prezentați primăriei graficul de tratare a terenurilor.
 • Sistematic efectuați înscrierile tratamentelor fitosanitare la culturile cultivate  în Registrele de evidență a utilizării PUF și a fertilizanților, înregistrate la subdiviziunile teritoriale ANSA.
loading...

Comments are closed.