ANSA: Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa

Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa. Este una din concluziile raportului unui control al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) desfășurat în luna septembrie.

Возможно, это изображение светокопия и текст «Tabelul Informație detaliată referitor mostrele de peÈte Țara origine produse pescărești prelevate Denumirea produsului 2023 r.raport incercări neta, declarată probelor Masa privire declarată încerçări Masa produsului pescărești pe etichetă produsului glazura rapoartel China (determinarea rapoartelor glazura către merluciu încercări glazură producător rapoartelor etichetă Corespunde/nu corespunde rapoartelor de încercări 1778 waa încercări,(g) 1000 800 928 Uganda 47,8 700 500 400 Nu Coctail corespunde mentionează ntionează 600 20.6 Nevertebrate 300 500 900 250 1325 letnam Caracatite 1000 35 mentionează mentioneaza nu corespunde»

Cele mai multe neconformități s-au depistat la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat.

Programul s-a concentrat pe evaluarea peștelui congelat în privința etichetării țării de origine, etichetării speciilor, greutăților nete și procentului de glazură. În cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente, pe etichetă.

Ca rezultat, s-a stabilit că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă.

În celelalte 40 de probe neconforme s-a constat:

  • marcarea necorespunzătoare a produsului: lipsa informației despre procentul de glazurare – 21 de cazuri;
  • necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj – 39 de cazuri.

Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%.

În 6 probe prelevate s-a constatat un conținut de glazură (gheață) egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat.

Recomandăm consumatorilor să verifice minuțios eticheta la procurarea peștelui și produselor pescărești congelate, inclusiv la conținutul procentual a glazurii de gheață.

Pentru a remedia neregulile depistate, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor continua verificările la întreprinderile importatoare și cele care preambalează peștele și produsele din pește identificate ca necorespunzătoare.

În cazul în care abaterile nu vor fi remediate, specialiștii ANSA vor întocmi planuri de remediere și procese-verbale de contravenție cu aplicarea amenzilor corespunzătoare. De asemenea, vor prescrie operatorilor rechemarea produselor de pe piață până ce se vor conforma cu cerințele de etichetare.

Raportul amplu cu privire la investigațiile desfășurate îl puteți găsi mai jos:

Total
0
Shares
Total
0
Share