Social

ANSA pune la dubii dispozitivele care măsoară nitrații din alimente: datele pe care le furnizează nu sunt veridice!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor are dubii în privința aparatelor din comerț care măsoară nitrații din alimentele pe care le folosim zi de zi. Dispozitivele nu pot fi verificate metrologic, deci nu par a fi veridice.

Potrivit lor, investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoare acreditate, iar dispozitive digitale din comerț nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice. Totodată, se specifică că limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională, relatează Zugo.md

Într-un comunicat de presă, ANSA menționează că prelevările de probă se efectuează de persoane instruite și conform metodologiei aprobate.

„Agenția recomandă procurarea produselor vegetale doar din locuri autorizate/înregistrate, iar consumatorii în cazul în care au dubii cu privire la inofensivitatea și calitatea produselor pot solicită prezentarea de comerciant a certificatului de inofensivitate sau a buletului de încercări eliberat de către un laborator acreditat”, spun specialiștii.

Anual Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor monitorizează conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produse alimentare de origine vegetală. În cadrul Programului de monitorizare pentru anul 2019, urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați.

Până la momentul actual au fost prelevate 100 de probe pentru determinarea conținutului de nitrați și 150 probe pentru determinarea conținutului de reziduuri de pesticide.

loading...

Comments are closed.