Social

ANSP a venit cu un răspuns în ce privește vârsta de la care copiii trebuie să poarte măști

Pinterest LinkedIn Tumblr

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu a primit un răspuns de la Agenția Națională de Sănătate Publică la solicitarea de a se face claritate în privința vârstei de la care copiii trebuie să poarte măști de protecție, în condiții de pandemie de coronavirus. Nicolae Furtună menționează în răspunsul oficial că ghidul OMS nu stabilește foarte clar acest aspect, dar că unele surse recomandă purtarea măștilor începând cu vârsta de doi ani, scrie TV8.md

În răspunsul expediat Ombudsmanului Copilului de către directorul Agenției de Sănătate Publică, Nicolae Furtună,  se spune că Ghidul OMS „Advice on the use of  masks in the context of COVID-19 Interim guidance 5 June 2020” nu stabilește foarte clar aplicabilitatea purtării măștilor de protecție raportată la categoriile de vârstă a copiilor până la împlinirea majoratului.

Directorul ANSP mai precizează că „unele surse disponibile recomandă purtarea măștilor de către copiii de la vârsta de 2 ani în situații dificile sub supravegherea părinților”.

Totodată, Nicolae Furtună susține că purtarea măștilor nu este obligatorie în cazul în care starea sănătății unor persoane, inclusiv copiii, nu permite acest lucru.

Pe 22 iunie, Maia Bănărescu a expediat Guvernului o solicitare în care precizează că „prevederile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care a fost dispusă purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spațiile publice închise sunt neclare și ușor interpretabile în cazul copiilor. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a subliniat că este necesar să fie stabilită o vârstă minimă rezonabilă la care copiii urmează să poarte măști de protecție.

Maia Bănărescu a atras atenția asupra faptului că un bebeluș sau un copil de 2-7 ani nu poate să răspundă cerinței de purtare a măștilor în mod egal cu un minor de 15 sau 18 ani. În opinia avocatului poporului pentru drepturile copilului, aplicabilitatea acestei cerințe este disproporțională raportată la categoriile de vârstă ale copiilor până la împlinirea majoratului.

loading...

Comments are closed.