ANSP: Există sau nu riscuri pentru sănătatea populaţiei RM, după incendiul de la Cernobîl?

Ca urmare a apariției în presă a unor informații cu privire la incendiul din zona de excludere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernobîl și a îngrijorărilor cu privire la potențialele pericole radiologice pentru populația Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu mai multe precizări, transmite Telegraph.md

  • În prezent, nu există un risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova, ca urmare a evoluţiei de ultimul moment a stării fondului radioactiv survenite în urma incendiului din zona de excludere a CNE Cernobîl.
  • ANSP, inclusiv CSP Bălți, monitorizează permanent nivelul radioactivităţii în zonele de trai ale populaţiei. În acest scop, ANSP, zilnic, efectuează măsurătorile dozimetrice ale fondului gama-extern.
  • Starea fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 04-20 aprilie 2020, a rămas stabilă. Valorile debitului dozei fondului-gama au variat în limitele 0,09-0,14 µSv/h (microSievert/oră). Valorile obţinute sunt situate în limitele specifice teritoriului republicii şi nu depăşesc nivelele admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie” (NFRP-2000) 06.5.3.34 aprobate la 27.02.01.
  • Potrivit informațiilor și datelor oferite de către autoritățile oficiale din Ucraina, un incendiu a apărut în zona de excludere a CNE de la Cernobîl în data de 04 aprilie 2020, care s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Imediat, autoritățile ucrainene au intensificat monitorizarea radioactivității în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată ca urmare a incendiului din aprilie 1986.
  • Din informaţiile pe care le deţinem pînă în prezent, reţelele de monitorizare a radioactivităţii mediului din Ucraina dintr-un Sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS) nu au detectat creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului peste fondul de radiaţii natural nici în Ucraina. Datele ARMS sunt disponibile în timp real la următoarea adresa: http://www.srp.ecocentre.kiev.ua/MEDO-PS/index.php?lang=UKR.

Corelând aceste informații cu măsurătorile realizate în Republica Moldova în perioada 04-20 aprilie 2020, s-a constatat că nu s-a produs o modificare a radioactivității mediului pe teritoriul Republicii Moldova, astfel că nu există o bază reală pentru motiv de îngrijorare a populației de pe teritoriul republicii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share