Anticorupție.md despre proaspătul judecător la CC. Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

vladimir turcan, judecatori curtea constitutionala, deputati psrm, parlamentul republicii moldova, independenta justitiei

Astăzi, deputatul din fracțiunea Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan a fost desemnat în calitate de judecător la Curtea Constituțională, alături de Domnica Manole. Țurcan este unul din cei mai longevivi politicieni din Republica Moldova, fiind deseori subiectul materialelor jurnalistice. Unul dintre acestea, a fost publicat de Anticorupție.md în luna februarie 2019, în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie.

Vladimir Țurcan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, este numărul 20 pe lista socialiştilor pe circumscripţia naţională. Ţurcanu candidează şi pe circumscripția uninominală nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o întrerupere de doi ani, cât a fost ambasador în Federația Rusă. Luxul în care trăiește familia sa, etalat în reviste și în emisiuni televizate, contrastează puternic cu veniturile de bugetar ale demnitarului. A fost criticat în presă și de către colegii săi deputați că ar avea afaceri nedeclarate. S-a manifestat adeseori printr-un discurs românofob, anti NATO și pro Kremlin.

Vladimir Țurcan este general-maior de poliție, fost ministru al Afacerilor Interne și ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. A fost membru al Partidului Comunist din fosta URSS până în 1991. În această perioadă a exercitat funcții partiinice, fiind șef adjunct în Secția organizatorică a CC al Partidului Comunist (1985-1991) și șef al Secției juridice a CC al Partidului Comunist (1990-1991).

Traseism politic

În anul 2001 a intrat în Parlamentul R.Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. Din partea PCRM a fost deputat în trei legislaturi – 2001-2002 și 2005-2009, apoi în 2009-2014.  În 2014 ajunge în Parlament pe listele partidului Socialiștilor.

La 7 decembrie 2009, Vladimir Țurcan, împreună cu alți trei deputați comuniști: Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova și Valentin Guznac, au părăsit fracțiunea parlamentară a PCRM și au aderat la Partidul Moldova Unită. Ulterior, la această formațiune s-a alăturat și deputatul PCRM, Svetlana Rusu. Cei cinci deputați s-au prezentat o perioadă drept neafiliați.

Deputații transfugi au aderat mai apoi la Partidul Moldova Unită-Edinaia Moldova, formațiune extraparlamentară, condusă de Ana Tcaci. La Congresul patru al formațiunii, din luna februarie 2010, Vladimir Țurcan a preluat conducerea Moldovei Unite. La alegerile parlamentare din noiembrie 2010, la care a participat PMUEM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral. În scrutinul electoral din noiembrie 2014 preşedintele PMUEM, Vladimir Ţurcan, a fost ales în funcţia de deputat pe listele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Aceasta după ce, în 2012, partidul s-a scindat – o parte din membri au aderat la Partidul Democrat, iar altă parte – la Partidul Socialiștilor. Detalii video aici.

Formațiunea „Moldova Unită”, pe care o conducea Vladimir Țurcan, a fuzionat cu Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon. Într-o declarație de presă comună, în octombrie 2012, cei doi lideri au spus că formațiunea lor are ambiția de a deveni cea mai importantă forță politică de stânga. În același document Dodon și Țurcan spun că Partidul Comuniștilor nu are viitor, că se va destrăma și va ajunge „o stafie politică”, inclusiv pentru că actualul său lider, Vladimir Voronin, ar fi „obosit” și „incapabil să-și controleze vorbele și faptele”.

În 2013, Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon şi Partidul  Moldova Unită, condus de Vladimir Țurcan, precum și alte trei partide mici și necunoscute – Partidul Popular Socialist, Partidul Patrioţii Moldovei, Partidul Renaştere – au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea unui Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică își propunea să în Republica Moldova ”ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli”.

Aici puteți vedea continuarea investigației.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share