Antony Blinken afirmă că palestinienii trebuie să guverneze Fâșia după război

Luptele de stradă au făcut ravagii în orașul Gaza, luptătorii Hamas folosind tuneluri pentru a prinde în ambuscadă forțele israeliene. În același timp, Statele Unite au declarat că palestinienii trebuie să guverneze Fâșia Gaza după război, contrazicând comentariile israeliene potrivit cărora ar controla securitatea pe termen nedeterminat, scrie Agerpres.ro

Armata israeliană a declarat că trupele sale au avansat în inima orașului Gaza, principalul bastion al Hamas și cel mai mare oraș din enclava de la malul mării, în timp ce grupul islamist a declarat că luptătorii săi au suferit pierderi grele.

Aripa armată a Hamas a difuzat miercuri o înregistrare video care pare să arate lupte de stradă intense alături de clădiri bombardate în orașul Gaza.

Tancurile israeliene au întâmpinat o rezistență puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc tuneluri subterane pentru a organiza ambuscade, potrivit unor surse din cadrul Hamas, susținută de Iran, și al grupului militant separat Jihadul Islamic.

Israelul a atacat Gaza ca răspuns la un raid transfrontalier al Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie, în care bărbați înarmați au ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili, și au luat aproximativ 240 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

Guvernarea, condusă de palestinieni

„Nici o reocupare a Gaza după încheierea conflictului. Nicio încercare de a bloca sau asedia Gaza. Nicio reducere a teritoriului din Gaza”, a declarat Antony Blinken miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Tokyo.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii a spus că ar putea fi nevoie de „o anumită perioadă de tranziție” la sfârșitul conflictului, dar guvernarea de după criză „trebuie să includă o guvernare condusă de palestinieni și Gaza unificată cu Cisiordania sub autoritatea Autorității Palestiniene”.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru ABC News că Israelul va avea „pentru o perioadă nedeterminată” responsabilitatea pentru securitatea enclavei după război.

Oficialii israelieni au încercat de atunci să clarifice faptul că nu intenționează să ocupe Gaza după război, dar nu au reușit încă să explice cum ar putea asigura securitatea fără a menține o prezență militară. Israelul și-a retras forțele din Gaza în 2005.

Autoritatea Palestiniană, care exercită o autonomie limitată în unele părți din Cisiordania ocupată de Israel, afirmă că Gaza, unde Hamas conduce din 2007, este parte integrantă a ceea ce preconizează pentru un viitor stat palestinian.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share