Anumite competențe ale Procuraturii Anticorupție au fost retrase printr-o lege promulgată de Maia Sandu

Marți, 22 august 2023, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Legea nr. 245/2023, promulgată de președintele Maia Sandu, potrivit căreia anumite competențe ale Procuraturii Anticorupție au fost retrase, în ciuda criticilor acestei instituții. Astfel, instituția condusă de Veronica Dragalin poate investiga doar cazuri de corupție mare.

Modificarea legislativă, votată de parlamentarii PAS, trimite aproximativ 500 de cazuri de corupție din gestiunea Procuraturii Anticorupție la alte procuraturi.

Procuratura Anticorupție a rămas responsabilă doar pe corupția mare comisă de președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați SIS și CNA, și conducători ai instituțiilor publice prevăzute de Constituție (de exemplu CSM și CSP), sau cazuri care implică sume enorme de peste 300.000 MDL mită și peste 3.000.000 MDL prejudiciu. Cazuri care implică scheme de corupție în agenții de stat, ministere, spitale, universități, vamă, în primării și raioane nu vor fi considerate de competența procuraturii specializate pe corupție.

“În loc să fie fortificată Procuratura Anticorupție, această instituție va deveni irelevantă cu doar 100 de cazuri în gestiune, comparativ cu peste 3000 de cazuri în gestiune la cealaltă procuratură specializată, PCCOCS. Astfel de schimbare legislativă majoră merită consultări publice, avize oficiale de la toate instituțiile afectate. Aceste principii nu au fost respectate, iar amendamentul încalcă tehnica legislativă.
Deși Procuratura Anticorupție, în comun cu Procuratura Generală și PCCOCS, au exprimat această poziție la grupul de lucru (avizul atașat mai jos), poziția procuraturii nu a fost luată în considerație în propunerea acestui amendament.

Procuratura Anticorupție trebuie să fie fortificată cu dreptul de a efectua autonom măsuri speciale de investigații (filaj, interceptări telefonice, înregistrări video și audio ș.a.), dotată cu echipament special (tehnică de înregistrare, camere, automobile, etc.), cu o clădire separată, un buget separat, resurse umane, suficienți procurori, ofițeri, consultanți și specialiști să facă față celor peste 1100 cazuri de corupție avute în gestiune. Unele din aceste prevederi au fost acordate în legea din 2016, însă până în ziua de azi nu au fost implementate.

Conform analizei din partea a două grupuri de experți (IPRE și CCIA), reieșind din condițiile Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional, Procuratura Anticorupție trebuie fortificată pentru a crește eficiența luptei cu corupția mare și sistemică. Însă, de facto, în contrariu, amendamentul dat fortifică Centrul Național Anticorupție, un organ care se supune Parlamentului și care nu va trece prin procedura de vetting”, este poziția PA, care nu a fost luată în calcul de către deputații puterii.

Total
0
Shares
Total
0
Share