Economie

Anunțul de ULTIMĂ ORĂ cu privire la aglomerația din Aeroportul Internațional Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

În urma informaţiilor apărute în mass-media privind fluxul pasagerilor, care a crescut semnificativ în ultima perioadă, administrația Aeroportului Internațional Chișinău vine cu explicaţii privind situația actuală. Măsurile şi cerinţele aplicate pentru a preveni răspândirea COVID-19 sunt o primă cauză care a determinat formarea cozilor și aglomeraţiei pe aeroportul Chişinău, la fel ca şi pe alte aeroporturi din lume.

Dacă înainte de pandemie, verificarea documentelor pașaportului dura aproximativ 30 de secunde per pasager, acum această procedura durează până la 5 minute. Astfel pe lângă verificarea paşapoartelor, în prezent sunt verificate amănunțit disponibilitatea și corectitudinea completării tuturor documentelor anti-epidemiologice, ținând cont de solicitările ţărilor de destinaţie.
De asemenea sunt verificate certificatele de vaccinare, testele PCR pentru COVID-19, testele la anticorpi, hărțile epidemiologice, declarațiile de conformitate privind carantina și, dacă este necesar, autoizolarea.

Controlul acestor documente este o sarcină de mare prioritate impusă de autorităţi, iar verificarea lor se desfășoară cu cea mai mare responsabilitate de către ofițerii Poliției de frontieră. Fiecare tură implică cel puţin 15 persoane şi reprezintă capacitatea maximă a personalului. Poliţiştii de frontieră fac tot posibilul pentru a se asigura că procesul de verificare este rapid și nu afectează calitatea serviciului. Tototadă, o sarcină importantă este să nu se permită ieşirea sau intrarea în ţară a persoanelor cu documente falsificate.

În același timp, un alt motiv pentru încărcarea infrastructurii aeroportuare este şi faptul că Aeroportul Internațional Chișinău, conform normelor internaționale, este un aeroport de nivelul 1 – adică nu un aeroport coordonat de sloturi. Acest lucru obligă aeroportul să accepte toate zborurile programate de companiile aeriene, iar deseori programul lor coincide în timpul plecării şi al sosirii. Anterior, gestionarul aeroportului a avut posibilitatea să intervină în procesul de modificare a programului de zboruri prin publicarea informaţiilor aeronautice în jurnalul AIP al RM. Conform acestor măsuri, companiile aeriene erau obligate să coordoneze programul de zboruri cu administratorul aeroportului, pentru a evita aglomeraţiile de oameni în terminal. Dar, acest instrument de intervenţie a operatorului aerodromului în programul de zboruri a fost anulat de către unul din guvernele anterioare, astfel încât administraţia aeroportului a pierdut orice posibilitatea de a influenţa procesul de stabilire a programului de zboruri.

În acest sens, administrația Aeroportului Internațional Chișinău, din proprie inițiativă, anunţă crearea unui grup de lucru cu implicarea specialiștilor din mai multe domenii. Sarcina principală va fi să analizeze situația actuală legată de pandemia COVID-19 și să dezvolte măsuri suplimentare pentru a reduce aglomeraţiile de vârf pe infrastructura aeroportuară. Grupul de lucru va cuprinde reprezentanți ai Autorității Aviației Civile, Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal al Republicii Moldova, companiilor aeriene, precum și agenți ai serviciilor de handling.

Administraţia aerodromului folosește toată infrastructura de care dispune, și anume: pista, căile de rulare, parcarea, lucrul non-stop al terminalului de pasageri, iluminarea, asigurarea accesului la informații actualizate privind măsurile anti-epidemiologice, asigurarea posibilității achiziționării de echipamente de protecție, asigurarea posibilității dezinfectării mâinilor, asigurându-se că temperatura și măștile sunt verificate la intrarea în clădirea terminalului de pasageri.

Administrația Aeroportului Internaţional Chişinău depune toate eforturile pentru a ajuta la soluţionarea situației cât mai curând posibil, fără a pierde din calitatea serviciilor prestate, oferind confort și siguranță fiecărui pasager.

La rândul lor, companiile aeriene transmit pasagerilor informații despre necesitatea respectării măsurilor anti-epidemiologice și a regulilor pentru pregătirea preliminară și completarea documentelor, chestionarelor și declarațiilor necesare, atât pe hârtie, cât și în format electronic (cel mai adesea prin e-mail).

În acest sens, administraţia aeroportului recomandă pasagerilor să studieze regulile de zbor ale companiilor aeriene și să pregătească din timp toate documentele solicitate de compania aeriană și de ţara de destinație, precum și să respecte cu strictețe timpul pentru sosirea în avans la aeroport pentru trecerea tuturor formalităților de verificare a pașaportului, vamale și anti-epidemiologice și să fie la poarta de îmbarcare până la ora indicată pe tichetul de îmbarcare.

Recomandăm tuturor pasagerilor să participe la procesul de vaccinare, să mențină distanța socială, să poarte măști de protecție, să dezinfecteze mâinile și în caz de simptome ale COVID-19 să amâne călătoriile.

În acelaşi timp, solicităm respectuos fiecărui pasager să trateze cu înţelegere situația actuală și să respecte cerințele sanitare și epidemiologice existente.

Comunicatul de presă al Avia Invest

loading...

Comments are closed.