Apartamentele din Chişinău devin tot mai scumpe

Apartamentele din Chişinău devin tot mai scumpe. În cazul locuinţelor din blocurile noi (vezi aici o listă cu oferte), de la începutul anului, preţul unui metru pătrat a crescut în medie cu 20%, asta în timp ce pentru un apartament dintr-un bloc vechi oamenii au ajuns să plătească cu 30 la sută mai mult. Potrivit agenţiilor imobiliare, principalele motive ale scumpirii ar fi creşterea preţurilor la materialele de construcţii şi introducerea moratoriului privind construcţiile pe o perioadă de încă doi ani, relatează Moldova 1.

Tatiana Sîrbu din capitală a adunat împreună cu soţul său bani pentru procurarea apartamentului, cu gândul de a oferi celor doi copii ai lor condiţii mai bune de trai. Femeia spune că este dezamăgită de instabilitatea pieţii imobiliare din ţară şi de preţurile în creştere la apartamente.

„Eu cred că apartamentul nou merită bani mai mulţi, fiindcă s-a construit cu preţurile acestea care s-au majorat la materialele de construcţie, dar apartamentele vechi ar trebui să se ieftinească. Acolo trebuie reparaţie capitală şi e foarte greu pentru un tânăr, o familie tânără să acumuleze banii aceştia în ziua de azi”, a spus femeia.

Şi alţi oameni cu care am vorbit spun că în zilele noastre este ireal să-ţi cumperi apartament dacă lucrezi în ţară.

„Nu cred că este posibil ca la noi un tânăr să-şi procure un apartament. Este imposibil. Nu poţi să faci aici bani ca să-ţi procuri. Adică, sunt altfel de metode, sunt ipotecă, eu mai ştiu chestii de acestea”;

„De ce aşa e situaţia, din cauza că este o cerere artificială pe piaţă care este creată de înterprinderile care cumpără, de aceea şi sunt aşa preţuri”, spun oamenii.

Principalele cauze care au dus la scumpirea apartamentelor este majorarea preţurilor la materialele de construcţii dar şi lipsa autorizaţiei de la stat pentru construirea blocurilor noi.

„Au crescut preţurile la metru pătrat, este normal să crească pentru că s-au scumpit tot, începând de la materiale, de terenuri, chiar nici nu sunt terenuri, şi am crescut preţurile. Moratoriu s-a fixat încă pentru doi ani de zile, asta va fi iarăşi un stop al preţurilor, reieşind din asta preţurile nu vor scădea dar vor creşte, asta este evident. Noi construcţii nu vor apărea”, a precizat Vasile Cojocari, agent imobiliar.

În primele 10 luni ale anului 2021, preţul mediu al spaţiului locativ a crescut cu 9-11% în funcţie de cartier şi tipul de apartamente (vezi aici o listă cu oferte).

Total
0
Shares
Total
0
Share