APCE dă peste mâinile PAS-lui și cere respectarea statului de drept în Republica Moldova

În raportul despre Republica Moldova, adoptat în cadrul ședinței de ieri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a dat peste mâinile PAS-lui și a cerut respectarea statului de drept în Republica Moldova, iar reforma justiției să fie făcută în conformitate cu legislația în vigoare.

”Acest raport a încercat să ofere o imagine de ansamblu asupra evoluțiilor politice majore de la ultimul raport de monitorizare adoptat de Adunare. Republica Moldova a pornit pe o cale ambițioasă și dificilă. Restabilirea statului de drept, și în special a unei justiții independente, este o acțiune uriașă într-o țară caracterizată de „capturarea statului”. Cu o majoritate parlamentară stabilă și confortabilă, autoritățile au intrat într-o cursă contra cronometru pentru a revizui conducerea instituțiilor statului și a justiției și pentru a iniția un proces de reforme profunde, în special pentru restabilirea independenței justiției, suprimarea schemelor penale care alimentează „captarea statului” și restabilirea încrederii în instituțiile statului. Acesta este un exercițiu periculos, în care imperativul vitezei nu trebuie să depășească respectul pentru statul de drept”, este scris în raportul APCE (pct.140).

”Salutăm, de asemenea, angajamentul exprimat de autorități de a aborda corupția, în special în sistemul de justiție. Demersurile legale și constituționale întreprinse în această direcție, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO, sunt binevenite. Provocarea acum va fi consolidarea instituțiilor cu suficiente resurse umane și financiare. Prin urmare, Adunarea ar trebui să încurajeze autoritățile să-și urmărească și să pună în aplicare agenda lor de reformă pe baza standardelor Consiliului Europei, astfel încât să instituie instituții de stat solide și durabile, care sunt o condiție prealabilă pentru buna funcționare a instituțiilor democratice. Continuarea cu succes a acestui proces ar deschide calea către o nouă fază de dialog post-monitorizare cu țara. Între timp, vom continua să urmărim evoluțiile și să sprijinim procesul de reformă în cadrul procedurii de monitorizare”, este indicat în același raport (pct.142).

Amintim că Vadim Pistrinciuc, unul din consilierii Maiei Sandu, a spus, în timpul unui interviu, că ar trebuie de încălcat regulile ”statului de drept” și de impus reformele mult mai rapid. Declarația lui a fost criticată, dar cei din PAS nu au negat această intenție.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat Rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor Republicii Moldova în cadrul procesului de monitorizare. Documentul a fost adoptat în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, fiind votat în unanimitate și fără amendamente de către deputații prezenți la reuniunea plenară la Palatul Europei din Strasbourg.

Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei a fost elaborat de coraportorii Pierre-Alain Fridez, Elveția, și Inese Lībiņa-Egnere, Letonia, în cadrul Comitetului pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare). Acest document comprehensiv conține atât evaluări, cât și recomandări.

Sesiunea de iarnă a APCE s-a desfășurat în perioada 23-27 ianuarie 2023. Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova au făcut parte deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și Natalia Davidovici.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share