Alte știri

Apel la memoria Maiei Sandu: Când vor fi trași la răspundere procurorii și anchetatorii care l-au slujit pe Plahotniuc?

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul unei conferințe de presă, un grup de activiști civici au făcut un apel la memoria și rațiunea Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, precum și în adresa lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general, cu privire la tragerea la răspundere a procurorilor și anchetatorilor care l-au slujit pe Vlad Plahotniuc și au intentat dosare penale la comandă.

Astfel, președintele țării, Maia Sandu, și procurorul general, Alexandr Stoianoglo, sunt chemați să vină cu o inițiativă de tragere la răspundere a procurorilor și anchetatorilor care admit fabricarea dosarelor. Apelul vine din partea reprezentanților asociației obștești „Dreptul la Dreptate” și din partea unor activiști, participanți la protestul împotriva învestirii Guvernului Filip, în ianuarie 2016, scrie IPN.

Într-o conferință de presă la IPN, Aureliu Pisica, activist ACUM, inculpat într-un dosar intentat după acele proteste, a spus că, în toți acești ani, a tot mers prin instanță a văzut că „procurorul nu are nicio treabă, nicio frică pentru încălcările pe care le-a admis”. „Apelul este unul – să poată să fi trași la răspundere penală procurorii și anchetatorii care fabrică aceste dosare politice și la comandă”, a insistat Aureliu Pisica.

O altă persoană care așteaptă implicarea promisă de Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo este Pavel Grigorciuc, președintele asociației obștești „Dreptul la Dreptate”. Activistul s-a adresat șefei statului, în calitate de garant al apărării drepturilor omului, cu solicitarea să ia sub control acest dosar, dar și altele, care sunt fabricate. Potrivit lui, unii acuzatori de stat prezintă dreptul la exprimare ca o ilegalitate, încercând astfel să sperie oamenii, ca să nu protesteze. În loc activismul acestor oameni să fie prezentat drept exemplu cetățenilor, ei continuă să rămână pe banca acuzaților.

Amintim că, în februarie 2020, procurorul general Alexandr Stoianolgo a instituit un grup format din șase procurori care vor evalua 38 de dosare pretins politice, intentate pe timpul regimului Plahotniuc.

„În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsurile legale în consecință. Dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate. În cazul celor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată – procurorii vor renunța la învinuirile aduse sau vor veni cu ordonanțe de reîncadrare a faptelor, iar pe dosarele aflate în faza de executare – se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac”, a promis Stoianoglo.

Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că au fost adoptate anumite decizii favorabile victimelor politice în 19 din cele 38 de dosare.

În cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, Maia Sandu, în calitate de președinte ales al Republicii Moldova, a reiterat importanța examinării situației privind dosarele politice, iar despre aceasta va discuta și cu procurorul general al țării.

În context, Președinția anunța la sfârșitul lunii decembrie 2020 o întâlnire a Maiei Sandu, președintele în funcție al Republicii Moldova, cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Președintele a solicitat informații despre mersul investigațiilor pe dosarele de rezonanță, progresul și impedimentele în avansarea și soluționarea în instanță a acestora. Totodată, Președintele Republicii Moldova a accentuat că oamenii așteaptă să se facă dreptate în aceste cazuri, că oamenii cer ca persoanele implicate în scheme de corupție să fie anchetate și pedepsite, iar banii furați să fie întorși statului. „Oamenii, pe bună dreptate, vor să vadă rezultate reale ale activității procuraturii. Oamenii vor să știe că trăiesc într-o țară în care corupția este dur sancționată, iar oamenii cinstiți se află în siguranță.”, a precizat doamna Maia Sandu.

Amintim că închiderea dosarelor politice a fost și o promisiune electorală a Maiei Sandu, iar realizarea acesteia este așteptată de mai multe persoane, inclusiv afaceriști care au avut de suferit în urma acțiunilor regimului oligarhic, condus de Plahotniuc.

loading...

Comments are closed.