Apelul AOPD privind situația persoanelor cu dizabilități din capitală

Apelul AOPD cu privire la situația persoanelor cu dizabilități din Chișinău, care riscă să rămână fără asistență personală:

Peste 2000 de copii și persoane cu dizabilități severe din municipiul Chișinău riscă să rămână fără serviciul de asistență personală. Această situație alarmantă a fost declanșată în urma inițierii Reformei Restart, dar și a deciziilor ulterioare luate de Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău. Cei din urmă au decis că municipalitatea nu are bani pentru acoperirea serviciului, astfel că au redus numărul orelor de muncă și salariul pentru asistenții personali. Situația a dus la marginalizarea unor familii și a pus în pericol continuitatea serviciului pentru cei cu dizabilități.

Părinții și reprezentanții societății civile nu au rămas indiferenți în fața acestei probleme. Au fost organizate de proteste și demersuri către autoritățile municipale și centrale, s-a cerut identificarea unor soluții și alocarea de resurse pentru continuarea serviciului de asistență personală.

La mijlocul lunii ianuarie, AOPD a expediat un demers celor de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Am cerut soluții urgente în favoarea persoanelor cu dizabilități, dar și organizarea unei ședințe cu factorii de decizie și comunitatea celor vizați de modificări. Autoritatea a invocat statutul special al mun. Chișinău și faptul că acesta nu se include în Reforma Restart, așa cum e cazul tuturor raioanelor din țară, pentru care serviciile sociale sunt finanțare din bugetul de stat. Ulterior, deși Comisia pentru Situații Excepționale a anulat decizia CSE Chișinău, soluții concrete nu au fost identificate până în prezent.

Asistenții personali, majoritatea părinți ai copiilor cu dizabilități, se confruntă cu o situație dificilă, fiind forțați să accepte contracte pe jumătate de normă sau cu angajamente care nu vor fi reînnoire. Cu salarii între 3700-5000 lei lunar, care adesea constituie venitul de bază al familiei, asistenții se luptă să acopere nevoile esențiale de alimentație, servicii comunale sau medicamente pentru persoana pe care o îngrijesc.

Această situație reprezintă o încălcare gravă a drepturilor la standarde adecvate de viață și de protecție socială pentru persoanele cu dizabilități și familiile lor. AOPD reamintește angajamentul Republicii Moldova față de respectarea drepturilor omului și alinierea politicilor publice la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, care presupun că nimeni nu trebuie lăsat în urmă.

Este imperativ ca autoritățile responsabile să acționeze de urgență pentru a găsi soluții durabile, care să garanteze continuitatea și accesibilitatea serviciului de asistență personală pentru toți cei care au nevoie, respectând astfel drepturile fundamentale ale celor mai vulnerabile segmente ale societății noastre. AOPD face repetat apel la factorii de decizie, în măsură să soluționeze cât mai rapid situația nefavorabilă persoanelor cu dizabilități. Suntem deschiși pentru implicare și mediere.

Misiunea AOPD este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova prin colaborarea cu autoritățile publice ale statului în vederea creării unui mediu cu oportunități egale de realizare a potențialului pentru persoanele cu dizabilități.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share