Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu îngrijorare că, începând cu 1 martie 2024, mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova se confruntă cu probleme serioase, dat fiind faptul că nu au fost suficient informați despre schimbările ce au survenit ca urmare a aderării României la Spațiul Schengen.
Chiar dacă aderarea a vizat doar punctele maritime și aeriene de trecere a frontierei, nu și cele terestre, mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova s-au pomenit cu amenzi și interdicția de a intra în Spațiul Schengen pentru un termen de până la 5 ani pe motiv că au încălcat termenul de ședere.
Partidul Liberal Democrat din Moldova consideră că cetățenii vizați au devenit victime a lipsei informării suficiente, dar și de acțiune din partea guvernării, iar consecinţele le pot afecta viața pentru mulți ani înainte. Pornind de la faptul că nu vor putea călători în Uniunea Europeană în scop de afaceri sau privat și terminând cu posibila pierdere a locurilor de muncă pe care le au peste hotare. Sau chiar riscând să fie separați de familiile lor, care locuiesc permanent în afara Republicii Moldova.
Considerăm că această situație reduce serios și din efectul uneia dintre cele mai mari realizări ale Republicii Moldova în plan extern – liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană de acum zece ani.
Luând în considerare situația creată, Partidul Liberal Democrat din Moldova face apel către președintele Maia Sandu să inițieze de urgență dialogul cu autoritățile de la București în vederea identificării soluțiilor care se impun. Pentru ca ulterior, aceste soluții să fie propuse factorilor de decizie europeni, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să nu mai fie îngrădiți în dreptul la libera circulație în Uniunea Europeană.
Comunicat de presă