Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) acuză Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) de represalii împotriva participanților la protestul legal desfășurat pe 22 iulie în fața Delegației Uniunii Europene din Chișinău.
Potrivit unui comunicat semnat de președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, inspectorii INSP „au întocmit mai multe procese verbale contravenționale pe numele șoferilor care au participat la protest, invocând blocarea circulației pe strada Mitropolit Petru Movilă”.
Reprezentanții APOTA resping acuzațiile și susțin legalitatea acțiunii: „Afirmăm că protestul s-a desfășurat legal, despre data și locul protestului s-a menționat în Declarația prealabilă depusă și înregistrată în conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008. Organizarea și desfășurarea unei întruniri pe partea carosabilă a străzii este permisă de lege, iar protestul transportatorilor nu a fost primul de acest fel”.
În comunicat se afirmă că sancțiunile aplicate ar avea un caracter politic și represiv: „Calificăm acțiunile vădit ilegale ale INSP ca fiind o măsură de răzbunare ordonată de șefii MAI, IGP, INSP ca răspuns la declarațiile din cadrul protestelor din 09.07.2025 și 22.07.2025 despre acțiunile aberante ale conducerii MAI, IGP privind unele instrumente de politici din ramura transporturilor rutiere”.
Potrivit APOTA, în timpul protestelor ar fi fost făcute acuzații grave privind corupția din sistem: „De asemenea, în cadrul protestelor s-a afirmat despre implicarea conducerii MAI, IGP, INSP în protejarea schemelor de corupție și intenția de a legaliza unele scheme prin promovarea unui proiect de act normativ care în mod direct contravine prevederilor a două acte cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene”.
Asociația susține că nu va ceda în fața acestor presiuni: „Măsurile de răzbunare și intimidare ale INSP nu vor încetini protestele transportatorilor, dimpotrivă, după finalizarea rundei de proteste anunțate, vom examina oportunitatea organizării protestelor în fața sediului MAI, IGP, INSP”.
APOTA anunță și pași concreți de apărare juridică: „Asociația va acorda asistența necesară șoferilor pentru contestarea proceselor verbale și va depune plângerile necesare către organele procuraturii”.
În final, APOTA precizează că va sesiza partenerii internaționali: „Vom informa misiunile diplomatice ale statelor-parteneri de dezvoltare pentru a arăta caracterul ilegal al Poliției, elementele statului polițienesc și gradul de putrefacție al MAI/IGP/INSP. Vom descrie schemele de corupție pe care conducerea acestor instituții o protejează chiar și cu prețul adoptării unor acte normative contrare legislației europene, care riscă să compromită procesul de integrare europeană”.
Amintim că IGP nu comunică și nu răspunde la solicitările redacției noastre, prin urmare o reacție oficială nu a putut fi obținută.