După absolvirea gimnaziului, elevii pot aplica la cele aproape 10 400 de locuri finanțate din bugetul de stat în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Cele mai multe locuri – 6805 – sunt în școlile profesionale și centre de excelență, iar 3566 – în colegii.
„Punem un accent, ca de obicei, pe învățământul dual, acea formă de învățământ unde tinerii au posibilitatea să învețe și în paralel să lucreze. Să aibă un venit și să aibă experiență practică. 1896 de locuri vor fi oferite anume pentru învățământul dual”, a declarat ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, în ședința de Guvern la care a fost aprobată comanda de stat de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii și specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru anul de studii 2024-2025.
Potrivit ministrului, există un interes mare din partea companiilor pentru învățământul dual. „În acest an, peste 2 mii de locuri sunt ofertate de către companii. Ne-am străduit să le convingem să ofere și să participe la acest program. Mizăm mult să acoperim integral locurile oferite de la buget și să avem 1/5 din toți cei care își fac studiile în învățământul dual”, a mai spus ministrul.