Politic

Aproape 630 de mii de alegători vor fi așteptați la urnele de vot în această duminică

Pinterest LinkedIn Tumblr
Aproape 630 de mii de alegători sunt înregistraţi în municipiul Chişinău în listele de bază pentru referendumul local de duminică, deşi la 1 septembrie, în Registrul de Stat al Alegătorului figurau peste 647 de mii, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Radio Chişinău.

Potrivit președintei Comisie Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, diferența de peste 17 mii de alegători dintre datele Registrului de Stat al Alegătorilor și informațiile prezentate de birourile electorale se explică prin numărul locuitorilor Chișinăului cărora le-a expirat domiciliul sau reședința. Aceștia sunt incluși în Registrul de Stat, dar nu și în listele de bază, a precizat Alina Russu.

În același timp, experții atenționează că, de obicei, în preajma scrutinelor locale se înregistrează o așa-numită migrație artificială a alegătorilor. Reprezentantul organizației Promo-LEX, care monitorizează desfășurarea referendumului de duminică, Pavel Postică, susține că în preajma alegerilor locale anterioare în municipiul Chișinău era înregistrată o migrație semnificativă a alegătorilor. Asociația a încercat să obțină informații despre fluctuația populației în ultimele două luni în municipiul Chișinău, dar cererea a fost refuzată.

Amintim că pentru validarea referendumului de duminică este necesar să se prezinte la urne cel puțin o treime din numărul total de alegători, adică aproximativ 210 mii de votanți.

loading...

Comments are closed.