Aprobat: 12 solicitări de import pentru porumb și semințe de floarea soarelui

Comisia de licențiere a importului de cereale și semințe de floarea soarelui a admis douăsprezece din cele treisprezece solicitări depuse. Cererile vizează licențierea importului de porumb pentru floricele (popcorn) și semințe de floarea soarelui de mai multe categorii, scrie IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat la o conferință de presă că au fost trei etape de licențiere a importurilor de cereale și produse oleaginoase începând din luna octombrie. În primele două s-a admis importul de semințe de floarea soarelui în scop de cofetărie și scop de decojire și comercializare a semințelor decojite. În ultima etapă au fost admise inclusiv solicitările ce țin de porumbul pentru floricele, semințe de floarea soarelui, dar și semințe pentru ulei, pentru patru agenți economici.

Așa cum pe 29 iunie se încheie perioada care reglementează licențierea importului anumitor categorii de cereale și semințe de produce oleaginoase, Ministerul este în căutarea soluțiilor legale care ar proteja producătorul autohton de supra-volume și diminuarea de prețuri pe piața locală. Oficialul spune că nu este loc de îngrijorări întrucât pe teritoriul Republici Moldova nu sunt semințe de floarea soarelui în exces. Probabil ar putea apărea când va fi recolta nouă, la sfârșit de august – început de septembrie.

Total
0
Shares
Total
0
Share