Aprobat în prima lectură: Produsele electrocasnice vor fi însoțite de etichete energetice

Produsele vor fi însoțite de etichete care conțin informații despre eficiența și impactul lor energetic. Parlamentul a aprobat în prima lectură, la ședința plenară de astăzi, PROIECTUL legii privind etichetarea produselor cu impact energetic. Inițiativa legislativă a fost votată de 61 de deputați.

Etichetele produselor cu impact energetic vor conține informații clare despre eficiența lor energetică, consumul de energie sau de alte resurse, precum și alte informații suplimentare. Astfel, pe fiecare produs electrocasnic care se vinde la magazin sau online urmează a fi afișată eticheta energetică, cu informații despre clasa energetică a produsului și consumul de energie electrică. Acest lucru va permite cetățenilor să aleagă produse mai eficiente pentru reducerea consumului lor de energie.

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor va fi autoritatea administrativă responsabilă de respectarea de către furnizori și de către comercianți a prevederilor legale care vizează etichetarea produselor. În cazul în care Autoritatea de supraveghere a pieței constată neregularități, este în drept să aplice sancțiuni agenților economici în conformitate cu prevederile Codului contravențional.

Proiectul legii privind etichetarea produselor cu impact energetic a fost elaborat de Ministerul Energiei în contextul armonizării legislației în domeniul eficienței energetice la acquis-ul Uniunii Europene. Eticheta energetică se aplică în toate statele UE și are același format în toate limbile Uniunii Europene. După adoptare, în termen de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, Guvernul va aduce în concordanță legislația Republicii Moldova cu acest document.

Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.

Total
0
Shares
Total
0
Share