În 2023, rata sărăciei absolute în Republica Moldova a atins un nivel alarmant de 31,6%, iar sărăcia extremă a ajuns la 13,8%, scrie Agora.md
La fel, datele arată că persoanele populația rurală este cu mult mai predispusă sărăciei decât cea rurală, unde condițiile de trai sunt mult mai dificile.
Totodată, o pătrime din populație are un venit care nu le ajunge nici pentru nevoile de bază, se arată în raportul ”Moldova Inegală”.
În prezent, rata sărăciei absolute și extreme au înregistrat cele mai înalte valori din ultimii 10 ani. În anul 2023, rata sărăciei absolute înregistrează o valoare de 31,6%, iar rata sărăciei extreme 13,8%.
Totodată, rata sărăciei extreme în anul 2023 în zona rurală a înregistrat o valoare de 19,2%, fiind de trei ori mai mare ca în zona rurală. Iar rata sărăciei absolute în zonele rurale este cu 24,3% mai mare ca în zonele urbane.
Astfel se constată că, populația rurală este cu mult mai predispusă sărăciei decât cea rurală, fapt ce este generat, pe de o parte prin infrastructura mult mai dezvoltată în orașe care oferă mai multe oportunități generatoare de venit, cât și fenomenul de îmbătrânirea severă persistent în zonelor rurale, pe de altă parte.
Agricultorii și pensionarii sunt cei mai vulnerabili în fața sărăciei. Analizând gospodăriile sărace în dependență de sursa principală de venit al capului gospodăriei, se evidențiază două cele mai sărace tipuri de gospodării: cei unde capul familiei sunt agricultorii, chiar dacă sunt salariați sau practică activitate individuală, și cei care sunt beneficiari de pensie.
Luând în considerare că rata medie a sărăciei absolute în 2023 constituie 31,6%, aceste grupuri înregistrează o rată mult mai mare. Este alarmant că aceeași tendință se menține pe parcursul ultimilor ani, ba chiar s-a înrăutățit începând cu anul 2022, fiind rezultatul multiplelor crize economice cu care s-a confruntat Republica Moldova în acești ani.
De menționat că, o treime cea mai săracă pătură socială din Moldova supraviețuiește datorită prestațiilor sociale existente.
34,1% de resurse ale femeilor din zonele rurale sunt din prestațiile sociale pe care acestea le primesc.
Ponderea celor a căror venit nu le ajunge nici pentru strictul necesar constituie aproximativ o pătrime din populație, iar împreună cu cei a căror venit le ajunge doar pentru strictul necesar reprezintă 65% din întreaga țară.
Rata sărăciei extreme este tot mai accentuată în rândul persoanele cu dizabilitate. Comparativ cu anul 2017, în anul 2023, rata sărăciei extreme în rândul persoanelor cu dizabilitate s-a majorat dublu, pe când în rândul persoanelor fără dizabilitate creșterea a fost cu până la 4 p.p. Acest fapt se datorează și ratei de activitate foarte reduse în rândul persoanelor cu dizabilități, care a fost și mai afectată în perioada crizelor economice care au avut loc în Republica Moldova, unde în anul 2023 această rată a ajuns la 17%, iar în anii 2020-2022 s-a înregistrat o rată medie de 14,6%.
Raportul ”Moldova Inegală” a fost prezentat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Fundația Est-Europeană în care au fost analizate cele mai relevante inegalități cu care se confruntă grupurile vulnerabile din Republica Moldova.