Editoriale

Ar fi o idee bună ca înainte de fiecare film în cinematografe să se arate un spot de 1 minută cum anume trebuie de reacționat în cazuri de incendiu?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mereu mă întrebam – de ce în avioane, unde șansele să se întâmple urgențe sunt de mii de ori mai mici decât în cinematografe sau mall-uri – la fiecare zbor se explică regulile de salvare și unde se află cea mai apropiată ieșire – iar în locurile publice – nu.

Ar fi o idee bună ca înainte de fiecare film în cinematografe să se arate un spot de 1 minută cum anume trebuie de reacționat în cazuri de incendiu și unde se află cea mai apropiată ieșire de urgența? (desigur dacă ea nu e blocată).

Ar ajuta mult, cred eu, dacă copilul sau maturul ar ști pe unde poate părăsi rapid clădire dacă ia foc cinematograful sau nu ia plăcut tare filmul…
Același lucru poate fi făcut și în cluburi de noapte, stadioane, sedii de bănci, arene sportive viitoare, gradinițe și școli. Decât să avem mereu reclame pe toate monitoarele posibile din aceste instituții – nu mai bine și un minut pe ora despre cum ne salvăm în caz de incendiu?

Dar, pentru că paza bună trece primejdia rea – cel mai important e cu ce iese copiii din casă. Ei trebuie pregătiți în primul rând de părinții pentru posibilele primejdiile ale vieții…
Cum sa reacționezi în momente de criză sau catastrofă, cum să te aperi de animale și colegi de școală, cum să te salvezi de ape și inimi frânte și cum mereu să știi să ieși din încăperea sau situația în care ai intrat.

E greu și nu mereu avem timp pentru asta – dar un om informat e și unul pregătit.Și aici sunt bune cele mai neortodoxe metode, pentru că doar șocurile emoționale sunt cele ce se întipăresc bine în mintea noastră.

Ceva timp în urmă, la picii mei nu le puteam băga în cap că chiar dacă avem curte închisă – nu putem zburda cum vrem noi printre mașinile parcate… a fost destul să le arăt un spot scurt unde o mașină intră în mulțime… și situația s-a schimbat.
Aceeași problemă am avut-o și cu piscina, mereu trebuia să stau cu ochii pe ei să nu se bage fără voie – totul s-a schimbat când au căzut în ea din joacă și au tras gâturi bune de apă – acum sunt cei mai atenți copii…
Sunt traumante și poate nu prea didactice așa metode însă ele aduc rezultat.

Pentru că așa suntem noi, oamenii – până nu ne arde casa, nu ne cumpărăm asigurare… și plângem mai mult după cei morți decât iubim pe cei vii…

autor: Anatol Untură / Dart Vader – facebook 

loading...

Comments are closed.