Asigurarea medicală obligatorie a acoperit în 2020 servicii de înaltă performanţă în valoare de circa 182 de milioane de lei

Peste 453 de mii de investigații de înaltă performanță au fost prestate și finanțate în anul 2020 din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Numărul acestora este în scădere cu 179 de mii față de 2019, în mare parte din cauza sistării, în perioada stării de urgență, a prestării unor servicii efectuate în baza tehnologiilor înalt specializate.

Pentru serviciile sus-menționate, din fondul de bază al AOAM au fost achitate aproape 182 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 80% din mijloacele planificate anul trecut pentru acest tip de servicii. Suma alocată este în scădere cu circa 32 de milioane (14,8%) comparativ cu 2019.

Din volumul total de mijloace alocate pentru servicii de înaltă performanță în 2020, peste 19 milioane de lei au fost direcționate pentru 13 mii de investigații în scopul inițierii tratamentului antiviral al hepatitelor cronice virale și cirozelor hepatice B, C, D și stabilirii gradului de afectare a ficatului.

Totodată, pentru a facilita accesul beneficiarilor la servicii de înaltă performanță, pe parcursul anului trecut a continuat testarea Sistemului informaţional de raportare şi evidenţă a serviciilor medicale (SIRSM), care în 2021 a fost pus în funcțiune la nivelul întregii țări. Acesta permite persoanelor asigurate să-și facă programare online la serviciile medicale de înaltă performanță și să-și aleagă de sine stătător prestatorul acestor servicii.

Pentru oferirea serviciilor de înaltă performanță, în 2020, CNAM a contractat 68 de prestatori, cu 19 mai mulți față de anul precedent, şi anume: 13 instituții medico-sanitare republicane, şase municipale, 13 raionale și 36 private.

Serviciile medicale de înaltă performanţă sunt servicii de diagnostic şi tratament costisitoare, efectuate la aparataj medical modern, cu randament sporit. Lista acestora poate fi găsită în anexa nr. 5 a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Investigațiile de înaltă performanță sunt accesibile fără plată numai persoanelor asigurate. Pentru a beneficia de acestea, este necesară înscrierea pe listele de aşteptare. În condiţii de ambulatoriu, serviciile însemnate cu asterisc în anexa nr. 5 a Programului unic sunt prestate în baza biletului de trimitere eliberat de medicul specialist de profil sau medicul de familie. În caz de internare în spital, serviciile de înaltă performanţă sunt acordate gratuit la indicaţia medicului curant sau consultant.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share