Asigurarea RCA, mai scumpă cu 80% după ce PAS a modificat legea asigurărilor

Taxa de asigurare a mijloacelor de transport s-a majorat cu 80 la sută în ultimul an, au declarat pentru Radio Moldova specialiștii în asigurări auto.

Potrivit reprezentanților Comisiei Naționale a Pieței Financiare, creșterea prețurilor a fost influențată de noua Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule, curată de Radu Marian și votată de PAS.

Șoferii spun că noile prețuri le afectează bugetele.

Costul pentru asigurarea mașinii s-a majorat considerabil în primul rând pentru cei care anterior beneficiau de reduceri. Este vorba de persoanele cu dizabilități de gradul întâi și cele juridice, care anul trecut aveau reduceri între 25 și 60 la sută, a precizat pentru Radio Moldova specialistul în asigurări auto, Oxana Chicu.

Potrivit acesteia, prețul a crescut indiferent de numărul persoanelor asigurate pentru același automobil.

„Dacă o persoană anterior încheia un contract cu un număr nelimitat și anul acest tot cu un număr nelimitat, pentru aceasta a crescut prețul cu 35-67%. Dacă numărul de persoane care conduceau automobilul era foarte mic, atunci pentru ei majorarea este de 80%. Pentru pensionari și persoanele cu dizabilitate de gradul întâi, care anterior aveau reduceri, prețul a crescut considerabil”, a declarat Oxana Chicu.

Majorarea este o consecință a faptului că la 1 aprilie 2023 a intrat în vigoare noua lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule, a menționat purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Olesea Pușcașu.

„Dacă înainte un șofer avea dreptul să semneze un contract cu un asigurator doar cu dreptul de a conduce o singură persoană automobilul atunci era mai ieftin”, a menționat Olesea Pușcașu.

În timp ce unii șoferi spun că noile prețuri îi vor bate la buzunar, alții cred că majorările sunt cauzate de numărul tot mai mare de accidente rutiere.

Total
0
Shares
Total
0
Share