ULTIMA ORĂ // Asociația “Forța Fermierilor” cere explicații pentru favorurile acordate de Republica Moldova în favoarea agricultorilor ucraineni

Asociația “Forța Fermierilor” din presa ucraineană a aflat despre faptul că Moldova a acordat o reducere de 27% la tariful feroviar pentru tranzitul cerealelor din Ucraina. În context, aceasta solicită explicații.

“Organizația noastră cere explicații de la autoritățile Republicii Moldova. Dacă informația este adevărată, această acțiune, în situația actuală, defavorizează și mai mult fermierii din țara noastră.

Vă amintim că cerealele și oleaginoasele din Moldova se exportă pe aceleași piețe ca și producția din Ucraina. În ultimii doi ani, țara noastră a pierdut în mare parte piața Turciei din cauza prețurilor de dumping ale holdingurilor agricole din Ucraina.

În prezent, la vamele moldo-române se atestă un rând de camioane cu producție agricolă, majoritatea provenind din Ucraina. Perioada de trecere a hotarului durează 5-6 zile. Prin urmare, costul logisticii este suportat de agricultori prin micșorarea prețurilor de achiziție la materia primă, care și așa sunt mici. Lipsa fluidizării traficului la hotar este încă un factor care contribuie la distrugerea fermierilor mici și mijlocii.

Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului a miilor de agricultori din Moldova.

În acest context, asociația consideră că autoritățile sunt obligate, în primul rând, să aibă grijă de propriii fermieri și cere interzicerea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina cu camioane și efectuarea acestuia doar prin Calea Ferată ca o condiție de menținere a tarifului redus. În caz contrar, micșorarea tarifului nu este absolut justificată în raport cu agricultorii autohtoni”, scrie în comunicatul asociației.

Așteptăm reacția MAIA.

Total
1
Shares
Total
0
Share