Asociația Judecătorilor, despre revocarea președintelui CA: „Încetarea anticipată a mandatului lui Clima este ilegală și abuzivă”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră abuzivă și ilegală încetarea anticipată a mandatului de președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima. Într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Asociației, AJRM punctează că revocarea a fost dispusă pe motiv că ar fi devenit cunoscute „circumstanțe noi legate de modul de desfășurare a concursului” de selectare și promovare în funcția administrativă și nu are legătură cu modul de exercitare a mandatului de președinte. Asociația a catalogat revocarea decretului de numire în funcția de președinte a lui Clima ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului, transmite anticoruptie.md

„În exercitarea mandatului, președintele instanței este independent și inamovibil. Încetarea anticipată a mandatului este posibilă doar în cazul unei grave încălcări a atribuțiilor funcționale sau atunci când magistratul nu mai poate exercita mandatul. Orice ingerințe admise asupra mandatului de președinte al instanței ce depășesc aceste repere, reprezintă prin definiție o limitare ilegală și abuzivă a independenței magistratului.

Actele internaționale relevante prescriu ca o garanție fundamentală a securității mandatului administrativ al președintelui de instanță că atunci când judecătorii sunt numiți la șefia unei instanțe pentru un anumit mandat, aceștia trebuie să îndeplinească un mandat complet. Însăși instituirea termenului constituțional de patru ani a mandatului de președinte de instanță reprezintă o garanție împotriva tentativelor abuzive ale puterilor legislativă și executivă, precum și a exponenților politicului de a înceta anticipat acest mandat, cu excepțiile prevăzute expres de lege.

Mai mult, revocarea unilaterală președintelui de instanță de către președintele Republicii Moldova cu neglijarea Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă încă o mostră de eludare a principiilor fundamentale ale statului de drept privind separarea puterilor în stat și cel al independenței justiției. Încetarea mandatului de judecător, iar pe cale de consecință și a președintelui de instanță, presupune o procedură mai complicată decât numirea sau cel puțin o procedură echivalentă.

Prin urmare, ne exprimăm dezacordul cu modul în care a fost revocat anticipat mandatului președintelui Curții de Apel Chișinău, catalogând această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului. În acest fel se creează un precedent foarte periculos, care generează riscul aplicării prin analogie a astfel de decizii și în alte situații, ceea ce poate conduce la subminarea și anihilarea independenței puterii judecătorești și subordonarea acesteia”, se mai arată în comunicatul AJRM.

Președinta Maia Sandu a anulat, vineri, decretul de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost criticată de președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea. „Numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată. Altfel, nu rămâne nimic din independența judecătorilor”, a scris președintele CRJM într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Decizia de numire a lui Clima la Curtea de Apel Chișinău a venit din partea CSM la de 28 iulie 2020, apoi aprobată de fostul președinte Igor Dodon.

Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promova la Curtea de Apel Chișinău. La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share