Asociația Judecătorilor din Moldova salută proclamarea zilei de 11 ianuarie drept „Ziua Internațională a Independenței Judiciare – Marșul celor 1000 de Robe”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) salută cu entuziasm decizia Asociației Internaționale a Judecătorilor (AIJA) de a proclama ziua de 11 ianuarie drept „Ziua Internațională a Independenței Judiciare – Marșul celor 1000 de Robe”.

”Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) salută cu entuziasm decizia Asociației Internaționale a Judecătorilor de a proclama ziua de 11 ianuarie drept „Ziua Internațională a Independenței Judiciare – Marșul celor 1000 de Robe”.

Această zi, simbolizează angajamentul global pentru menținerea și consolidarea independenței judiciare, un pilon esențial în orice societate democratică. Ea marchează recunoașterea eforturilor judecătorilor și a sistemelor judiciare din întreaga lume, în protejarea drepturilor cetățenilor și asigurarea unui sistem de justiție echitabil și imparțial.

Comemorarea evenimentului istoric din 11 ianuarie 2020, „Marșul celor 1000 de Robe” de la Varșovia, reflectă solidaritatea internațională a judecătorilor și angajamentul lor neclintit față de principiile justiției. Acest marș a unit judecători din întreaga Europă și a devenit un simbol puternic al rezistenței împotriva încercărilor de subminare a independenței judiciare.

AJRM își reafirmă dedicarea față de susținerea independenței judiciare atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional. Ziua de 11 ianuarie ne reamintește de responsabilitatea noastră de a proteja statul de drept și de a ne opune oricăror tentative de a slăbi independența sistemului judiciar.

În această zi deosebit de importantă, AJRM îndeamnă toți membrii comunității juridice și cetățenii să reflecteze asupra rolului crucial al justiției independente în susținerea democrației și a drepturilor omului. Să ne unim în recunoașterea și celebrarea acestei zile, asigurându-ne că justiția rămâne un bastion al principiilor democratice și al respectului pentru drepturile fundamentale”, scrie în comunicatul oficial al AJRM.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova este o organizație non-guvernamentală, fondată la 25 iunie 1994, cu caracter profesional, necomercial și apolitic. Scopul său principal este să promoveze progresul societății prin asigurarea unei justiții independente, imparțiale și performante în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share