Astăzi, 19 noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară turul doi al alegerilor locale generale

Astăzi, 19 noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară turul doi al alegerilor locale generale. Pentru 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică.

Pentru turul al doilea, în buletinele de vot sunt incluși 2 candidați la funcția de primar, cei care, acum 2 săptămâni, au întrunit cel mai mare număr de voturi. Înscrierea acestora în buletinele de vot a fost făcută în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Excepție fac localitățile Cotova din raionul Drochia și Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinele de vot, vor fi câte un singur candidat la funcția de primar.

Trebuie să menționăm că în al doilea tur de scrutin, alegerile vor fi declarate valabile, dacă la ele participă cel puțin de 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Totodată, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți. Iar în cazul localităților cu un singur candidat, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Pentru organizarea turului II al alegerilor locale generale au fost deschise 609 secții de votare. La urne sunt așteptați 839 239 de alegători, pentru care CEC a tipărit 828 557 buletine de vot.

Urmare organizării alegerilor pe 5 noiembrie, s-a constat că în 8 localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică decât ¼ din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC a dispus, la fel pentru ziua de astăzi, organizarea votării repetate a consilierilor locali în aceste unitățile administrativ-teritoriale și alegerea primarilor în 6 localități.

Pentru acest exercițiu au fost deschise 11 secții de votare, au fost tipărite 22 927 buletine de vot și în listele electorale de bază se regăsesc 12 131 de alegători.

La ora 7.00 au fost deschise toate secțiile de votare. În două localități din raionul Hîncești, Cărpineni și satul Aneni, comuna Lăpușna, a fost întrerupt curent electric pentru circa 20 min. Problema a fost remediată, iar procesul de votare reluat.

Primele date preliminare referitoare la rezultatele alegerilor vor fi prezente către ora 22.00.

Total
0
Shares
Total
0
Share