Astăzi, 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a bărbatului!

În fiecare an, la 19 noiembrie, peste 60 de ţări ale lumii sărbătoresc Ziua internaţională a bărbaţilor, cu scopul de a promova sănătatea bărbaţilor şi a băieţilor, îmbunătăţirea relaţiilor şi egalitatea dintre sexe şi prezentarea de modele masculine de urmat, notează site-ul www.internationalmensday.com. Este, totodată, un bun prilej pentru bărbaţi să marcheze rolul pe care îl au în comunitate, la locul de muncă, între prieteni, dar şi în familie, căsnicie şi în creşterea şi educarea copiilor.

Ziua internaţională a bărbaţilor precede Ziua universală a copiilor, celebrată la 20 noiembrie, formând astfel o perioadă de 48 de ore de sărbătoare pentru bărbaţi şi copii şi pentru relaţia specială pe care aceştia o împărtăşesc.

Sărbătoarea îndeamnă la sărbătorirea şi, totodată, aprecierea bărbaţilor şi a băieţilor. Desfăşurată sub genericul ”Celebrate Men and Boys!”, ediţia din acest an ne atrage atenţia asupra stării de sănătate a bărbaţilor, aceasta fiind mai precară decât cea a femeilor, în aproape toate colţurile lumii. Potrivit statisticilor din anul 2015 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, speranţa de viaţă a bărbaţilor era, la naştere, de 69 de ani, în timp ce speranţa de viaţă a femeilor era de 74 de ani. De asemenea, în majoritatea ţărilor lumii, rata suicidului la bărbaţi este de aproape trei ori mai mare decât la femei, notează site-ul www.internationalmensday.com, adăugând, totodată, că bărbaţii sunt, în multe state, victime ale discriminării legislative la nivelul familiei.

Totodată, una dintre trăsăturile fundamentale ale bărbaţilor este spiritul lor de sacrificiu, atât la serviciu, cât şi la nivelul familiei, al comunităţii şi, în cazul multora dintre ei, la nivel naţional. Prin urmare, Ziua internaţională a bărbaţilor reprezintă o ocazie foarte bună pentru a le arăta cât de mult sunt apreciaţi. Această zi este marcată prin activităţi cât se poate de variate, de la seminarii publice, conferinţe, la festivaluri, activităţi şcolare, programe speciale la radio şi la televiziune, slujbe religioase etc. Orice organizaţie este binevenită să găzduiască propriul eveniment în cinstea acestei zile.

Potrivit site-ului menţionat anterior, încă din anii ’60 mai mulţi bărbaţi au încercat să marcheze o astfel de zi în luna februarie, pentru a fi aproape de 8 martie, zi dedicată femeilor. Mai recent, au existat încercări de a institui această zi, la nivel naţional, în mai multe ţări, precum Canada, Franţa, SUA, Columbia, Rusia, Canada, China, în speranţa ca şi alte ţări să le urmeze exemplul. În anul 1994, mai multe organizaţii din Statele Unite, din Europa şi din Australia au marcat această zi tot în februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri, dar anul următor evenimentul nu a mai avut acelaşi succes, iar Oaster a renunţat să se mai ocupe de organizarea lui. Treptat, mai multe state au renunţat la marcarea acestei zile, cu excepţia Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor, care a continuat să o celebreze. În 1999, Trinidad şi Tobago au marcat această zi la o altă dată, respectiv la 19 noiembrie, bucurându-se de succes în ţările din zona Caraibilor. Prin urmare, în 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, aliniindu-se, astfel, cu celelalte ţări care începuseră să o celebreze la această dată.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share