Astăzi a avut loc o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ucrainene

Astăzi a avut loc o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ucrainene, în format de videoconferință, la nivel de secretar de stat / viceministru al afacerilor externe. Delegația moldovenească a fost condusă de către secretarul de stat Dumitru Socolan, iar cea ucraineană – de către viceministrul afacerilor externe, Vasyl Bodnar.

Părțile au abordat o serie de subiecte ce vizează întreg spectrul relațiilor bilaterale moldo-ucrainene, dar și o serie de chestiuni de pe agenda regională și internațională. Ambele delegații au constatat dinamica pozitivă a dialogului bilateral, precum și perspectivele pentru intensificarea colaborării eficiente dintre cele două țări.

A fost efectuat un schimb de informații privind acțiunile menite să contracareze efectele negative ale pandemiei COVID-19 și perspectivele restabilirii complete a traversării de către cetățenii ambelor state a frontierei moldo-ucrainene.

Dumitru Socolan a exprimat recunoștință omologului său pentru deschiderea manifestată de către partenerii ucraineni pentru tranzitarea în condiții sigure a teritoriului Ucrainei a peste 15 mii de cetățeni moldoveni, reveniți din țările afectate de pandemie.

La rândul său, Vasyl Bodnar a mulțumit pentru ajutorul umanitar oferit de Republica Moldova regiunilor de vest ale Ucrainei, puternic afectate recent de intemperii și inundații.

Diplomații au menționat importanța continuării dialogului politic bilateral, inclusiv, prin schimb de vizite reciproce. S-a convenit organizarea la Kiev, în perioada imediat următoare, a întrevederii miniștrilor de externe ai celor două state. A fost efectuat și un schimb de opinii privind realizarea acțiunilor comune, convenite la început de an, amânate din cauza pandemiei, precum și alte activități practice în vederea dinamizării colaborării în domeniile comercial-economic, transportului și învățământului.

Părțile au confirmat angajamentul de a continua eforturile în cadrul formatului de negocieri 5+2, pentru a se ajunge la o înțelegere durabilă privind conflictul transnistrean. A fost discutată tematica privind evoluțiile ce țin de Crimeea și conflictul din estul Ucrainei și perspectivele soluționării pașnice a acestuia.

De asemenea, s-a convenit organizarea, până la sfârșitul anului curent, a unei noi runde de consultări politice interministeriale, fiind înalt apreciat acest format de dialog pentru identificarea căilor de soluționare a subiectelor discutate de părți.

Citește și: Moldova a trimis un lot de echipamente în Ucraina pentru a ajuta țara vecină, afectată puternic de inundații

Total
0
Shares
Total
0
Share