Actualitate

Astăzi a avut loc ședința Primăriei Chișinău. Care au fost cele mai importante subiecte

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, în urma desfășurării ședinței Primăriei Chișinău, primarul capitalei, Ion Ceban, a comunicat care au fost cele mai importante subiecte discutate, relatează Telegraph.md

1. În capitală rămâne în vigoare obligativitatea de a se purta măști sau accesorii improvizate pentru acoperirea căilor respiratorii în spațiile închise.
Deocamdată piețele și centrele comerciale dar și saloanele de înfrumusețare, rămân închise.

În prezent, în instituțiile medicale subordonate Primăriei, numărul angajaților din domeniul de sănătate, total confirmați cu COVID-19 constituie 13 % din numărul total de 1098 cazuri de infectare din Republica Moldova. La ziua de 10 mai în Republica Moldova total confirmate 4867 cazuri de infectare -1529 sunt din municipiul Chișinău.

Zilnic, de către Direcția generală asistență medicală și sănătate sunt monitorizați peste 2000 de beneficiari. 550 de apeluri au parvenit la linia fierbinte a direcției, iar mai multe familii au beneficiat de pachete cu produse alimentare.
Hartă interactivă de monitorizare a lucrătorilor sociali și voluntari care ajung la beneficiari, este în testare, lucrătorii vor fi instruiți.

2. Raportul grupului de lucru, cu privire la procurarea și asamblarea autobuzelor pentru capitală, urmează a fi analizat în CMC săptămâna aceasta. În condițiile actuale, capitala are nevoie urgent de unități noi de transport, mai ales în suburbii.
În total, municipalitatea ar avea nevoie de 200 de autobuze noi, 25 de troleibuze articulate și 30 nearticulate.
Pe 19 mai e posibil ca în Consiliul Municipal Chișinău să fie discutat acest subiect.
Mâine urmează grupul de lucru să voteze cea mai bună propunere după care să vină cu ea în CMC.
Șoferii de microbuze în continuare nu vor să iasă la linie, iar majorarea tarifului până la 10 lei este nejustificat.

3. Câteva teze din rapoartele viceprimarilor capitalei:

– De astăzi este funcțional Ghișeul Unic, platforma online de depunere a actelor permisive în construcție. Scopul este eliminarea factorului uman la emiterea documentelor ce țin de construcții în capitală, dar și fenomenul corupției.

– Proiectul Concepției privind dezvoltarea sistemului de parcare în Chișinău a fost propus spre consultare publică. Proiectul a fost publicat astăzi pe site-ul primăriei. Documentul reprezintă un concept de politici publice și reflectă viziunea municipalității asupra gestionării sistemului parcare urbană în contextul dezvoltării unei mobilități urbane durabile.

– Regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în Chișinău a fost supus discuțiilor publice până în data de 25 mai și urmează după să fie prezentat CMC.

– Intenționăm ca administratorii HoReCa să aibă posibilitatea să activeze gratis în parcurile publice, sau locurile special amenajate cu respectarea distanțelor între mese, pentru anul curent. În cazul în care acest proiect va avea succes o să-l extindem și pe anul viitor dar deja cu plată. Măsura este luată pentru siguranța cetățenilor, dar și în contextul în care acest sector a suferit pierderi pe perioada pandemiei.

– Platforma egradinita.md este funcțională.

– Instituțiile preșcolare din capitală deocamdată rămân închise.

– Mâine va fi semnat Memorandumul Cooperare între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Primăria municipiului Chișinău.
Subiectul prezentului Memorandum este stabilirea relațiilor de parteneriat și dezvoltarea cooperării eficiente între Părți în realizarea Proiectului „Educație Online”, dar și pe termen lung.

4. Am solicitat să se lucreze mai activ în toate sectoarele capitalei, mă refer la eliminarea gheretelor, panourilor, gardurilor și garajelor care sunt amplasate ilegal.
O altă problemă care trebuie să fie prioritară pentru conducătorii de sectoare și șefii de direcții, este curățenia, dar și amenajarea spațiilor verzi și cositul ierbii.
Voi verifica personal toate sectoarele capitalei, inclusiv curțile blocurilor, iar responsabilii care nu vor face și menține curat, vor fi penalizați disciplinar.

Citește și: Săptămâna aceasta, urmează a fi analizat în CMC, raportul grupului cu privire la procurarea și asamblarea autobuzelor pentru Capitală

loading...

Comments are closed.