Alte știri

Astăzi creștinii ortodocși din Moldova îl sărbătoresc Sfântul Nicolae

Pinterest LinkedIn Tumblr

Denumirea populară a sărbătorii Sfîntul Neculai, cu variantele Neculae, Nicolai, făcătorul de minuni în calendarul creștin ortodox sărbătorită la 6/19 decembrie se numeşte Sfîntul Ierarh Nicolae. Sf. Lui îi sînt atribuite calități, funcții, greu de determinat cărei epoci aparţin – celei păgîne ori creștine.

După cum au constatat cercetătorii, Sf. Nicolae este un personaj precreștin, mitic, datele despre viața și minunile căruia au fost luate din biografia altui sfînt, mai vechi – Nicolae din Pinar. Din epoca păgînă provin următoarele calități și funcții ale Sf. Nicolae, conform tradițiilor populare: unii își imaginează că Sf. Nicolae dirijează soarele, urmărește ca acesta să nu ardă pămîntul, ci să-l lumineze și să-l încălzească la timp și în măsura cuvenită. În această acțiune de mare răspundere Sf. Nicolae este ajutat de Sf. Toader, care, pe nouă cai călare, îndreaptă soarele pe drumul care trebuie.
 
Se mai spune, că Sf. Nicolae aduce iarna prin părțile noastre. Data de 6/19 decembrie este ultima sărbătoare de la sfîrșitul toamnei /după Pocroave, Paraschiva, Simedru, Andrei, cînd se consideră că începe iarna. Sfîntul Nicolae este acel bătrîn, cu barbă albă, care trebuie să aducă de ziua sa zăpada, e un fel de patron al iernii, o divinitate a naturii, ajutător al gospodăriilor, un sfînt bogat, dătător de noroc pentru fetele sărace precum și tare milostiv, blînd și bun cu toți cei necăjiți. Este milostiv cu cei săraci, îi ajuta atît pe acei ce i se adresează, cît și pe cei nu îndrăznesc să o facă. Astfel, el i-a ajutat unui tată, care din cauza sărăciei era gata să dea spre desfrînare cele trei fete ale sale. Sfîntul Nicolae în mod tainic i-a aruncat pe fereastră trei pungi cu galbeni. Tatăl, avînd banii și mulțumind lui Dumnezeu și-a căsătorit fiicele cu ajutorul lor.
 
Viața lui a continuat să fie plină de milostenii, de post și rugăciune, de smerenie și blîndețe, mai fiind și mare făcător de minuni. Mulți bolnavi a vindecat cu rugăciunile sale.
 
Pentru moldoveni, dar și pentru alte popoare europene și nu numai, Sf. Nicolae a devenit o parte a chipului, care patronează sărbătoarea principală din toiul iernii – Nașterea Domnului. Este vorba de Moș Crăciun. În sensul acesta este elocvent faptul, că în unele țări omologul lui, Moș Crăciun se numește Santa Klaus (din lat. Sanctus Nicolaus – Sf. Nicolae). Sf. Nicolae îi sînt atribuite mai puține calități de acest fel pe la noi, ținîndu-se de vechiul cult al strămoșilor noştri, la alte popoare balcanice, însă, aceste tradiţii sînt mai bogate.
loading...

Comments are closed.