Astăzi este cea de-a 172-a aniversare a nașterii lui Karl Schimidt, cel mai longeviv primar al Chișinăului

Astăzi este cea de-a 172-a aniversare a nașterii lui Karl Schimidt, cel mai longeviv primar al Chișinăului, republica moldova istorie 

În acest an pe 25 iunie celebrăm cea de-a 172-a aniversare a nașterii lui Karl Schimidt. Acesta a administrat Chișinăul timp 26 de ani, fiind cel de-al 16-lea primar din cei 44 cunoscuți de istoria orașului.

Karl-Ferdinand Alexander Schmidt s-a născut în 1846 la Bălți și a murit în 1928 la Chișinău. El a fost cel mai longeviv primar al Chișinăului, fiind la cârma capitalei din 1877 și până în 1903, cu o contribuție deosebită la modernizarea orașului.

Karl Schimidt a contribuit la construirea capelei din cartierul Râșcani și a câtorva case pentru invalizi (1877-81). Cu concursul său au fost pavate străzi, a fost deschis un azil pentru pribegi (1899), s-a construit Amfiteatrul popular cu o sală de spectacole (1900), a fost dezvelit bustul lui Pușkin, au fost trase primele linii de tramvai (1881-95), a fost construit primul apeduct și rețeaua de canalizare a orașului, s-a introdus iluminatul stradal, s-au construit numeroase edificii (Școala Reală (1886), Gimnaziul de Fete al Principesei Natalia Dadiani (1900), Muzeul de istorie a ținutului (1889), sediul actual al Primariei (1901) etc.). Tot el a fost inițiatorul deschiderii unui muzeu al școlilor, a Socetății Muzicale Armonia și a școlii orășenești de Arte Plastice (1894, azi – Colegiul de arte plastice Alexandru Plămădeală).

Așa arăta Chișinăul la sfârșitul secolul XIX, în perioada când la cârma orașului se afla Karl Schimidt:

Karl Schimidt este considerat drept cel mai bun primar pe care l-a avut Chișinăul vreodată, și cel mai interesant este că nici măcar nu a fost ales democratic.

foto de sus: Bustul lui Karol Schmidt din fața Filarmonicii Naționale din Chișinău

Total
0
Shares
Total
0
Share