Astăzi, milioane de cetățeni ai țărilor membre UE sărbătoresc Paștele

invierea domnului, tarile membre UE sărbătoresc Paștele

Paștele Catolic a căzut anul acesta pe 1 aprilie. Aceasta este o sărbătoare deosebit de importantă, care marchează Învierea Domnului.

Paștele pică la date diferite pentru catolici și ortodocși pentru că Biserica Ortodoxă foloseşte Calendarul Iulian, în timp ce restul creştinilor folosesc Calendarul Gregorian. Calendarul Iulian este cu 13 zile în urma celui Gregorian.

În 1923, un sinod al Bisericilor Ortodoxe a fost convocat la Constantinopol şi a luat o decizie foarte controversată la acea dată. Bisericile participante au hotărât să preia Calendarul Gregorian pentru aproape toate sărbătorile, cu excepţia Paştelui, a cărui dată este calculată în continuare după Calendarul Iulian.

Celebrarea Paștelui a fost una dintre problemele ridicate la Sinodul Ecumenic de la Niceea. Aici s-a stabilit o formulă de calcul pentru stabilirea datei Învierii Domnului.Astfel, Paştele este sărbătorit în prima duminică de după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară.

Pentru a se asigura că nu există confuzii în legătură cu echinocţiul, preoţii au convenit să fixeze data acestuia pentru 21 martie (în prezent, 3 aprilie în Calendarul Iulian). În epoca modernă, însă, Biserica Catolică şi cele Protestante au decis să nu mai respecte faptul că Paştele creştin ar trebui să pice după cel Evreiesc.

Telegraph amintește că Papa de la Roma a propus să fie stabilită o dată fixă a Paştelui, atât pentru ortodocși cât si pentru catolici!

Total
0
Shares
Total
0
Share