Alte știri

Astăzi se comemorează 25 de ani de la războiul din Abhazia

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Georgia sunt comemorați 25 de ani de la începutul războiului din Abhazia. Liderii țării au depus coroane la memorialul celor căzuti in razboi, iar președintele Georgiei, Ghiorghi Margvelașvili a spus despre conflicul armat din 1992-1993 că a fost unul fratricid, instigat de politica de stat a Rusiei, scrie paginaderusia.ro.

Președintele a declarat ca războiul din Abhazia a fost „una dintre cele mai tragice pagini din istoria recentă a țării“. „Confruntarea sângeroasă a dus la moartea a zeci de mii de cetățeni – soldați și civili,“ – a declarat Ghiorghi Margvelașvili, reamintind totodata soarta tragică a „sute de mii de refugiați.“

În același timp, președintele a subliniat că problema poate fi rezolvată prin mijloace pașnice, prin„construirea în comun a unui stat unitar și democratic“.

Războiul din Abhazia a început la 14 august 1992, după intrarea pe teritoriul fostei Republici autonome a Abhaziei a trupelor așa-numitului „Consiliul de Stat din Georgia“. Consiliul de Stat era condus de fostul ministru sovietic de externe Eduard Șevardnadze. Motivând decizia de a trimite trupe în Abhazia, Șevardnadze a declarat că războiul era „singura modalitate de a păstra integritatea teritorială a Georgiei“ și a reamintit declarația lui Nikita Hrusciov, care ar fi amenințat elita de partid georgiana ca va „asmuti pe abhazi asupra georgienilor“.

loading...

Comments are closed.