Cu 15 ani în urmă, pe 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier a decedat marele poet basarabean Grigore Vieru.
În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, aproximativ la ora 01:30, pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca, s-a produs un grav accident rutier. Automobilul în care se afla poetul s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate. Grigore Vieru a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău, fiind într-o stare gravă. A încetat din viață pe data de 18 ianuarie a aceluiași an, la două zile după accident, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.
Grigore Vieru s-a născut în anul 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. A fost un poet, prozator, publicist, traducător, dramaturg și artist plastic român basarabean. A fost laureat al Premiului de Stat al RSS Moldovenești (1978), al Premiului Național al Republicii Moldova (1996) și al altor distincții.
Poetul a fost un simbol al luptei pentru limba și cultura română în Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și a participat activ la Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia.
Opera lui Grigore Vieru este vastă și variată. A scris poezii, proză, piese de teatru, cântece pentru copii și a tradus opere din literatura universală.
Grigore Vieru a fost un poet profund umanist, care a cântat dragostea, frumusețea, prietenia și pacea. Opera sa va rămâne în inimile generațiilor de români și moldoveni.
Cu ocazia împlinirii a 15 ani de la moartea poetului, în Republica Moldova au fost organizate o serie de evenimente culturale, dedicate memoriei sale.
La Chișinău, a avut loc un concert aniversar, în cadrul căruia au fost interpretate cântece pe versurile poetului.
De asemenea, a fost inaugurată o expoziție de carte și fotografie, dedicată vieții și operei lui Grigore Vieru.