Politic

Astăzi se împlinesc 3 ani de la încarcerarea ex-premierului Vlad Filat!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi se împlinesc trei ani de la încarcerarea lui Vlad Filat. Fostul premier al Republicii Moldova a fost lipsit de imunitatea parlamentară și ulterior arestat de către CNA la solicitarea Procuraturii Generale, pe 15 octombrie 2015, fiind acuzat de fraude bancare, corupție şi luare de mită.

Deși întotdeauna politicianul a pledat nevinovat, iar avocatul său principal Igor Popa a făcut tot posibilul să-l salveze, după lung proces de judecată, în iunie 2016 instanța a decis condamnarea lui Vald Filat la 9 ani de închisoare. Menționăm că dosarul său a fost intrumentat de procurorul Adriana Bețișor, care a cerut 19 ani de privațiune de libertate pentru infracțiunile comise de acuzat.

Amintim că Filat a fost arestat pe baza autodenunțului făcut de omul de afaceri Ilan Shor. Liderul PLDM ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Vlad Filat s-a remarcat în elita societății moldovenești ca om de afaceri, iar în politică s-a implicat activ din 2007, când a fondat Partidul Liberal Democrat din Moldova. PLDM a acces la guvernare după alegerile anticipate de 2009, împreună cu PL (Ghimpu), PDM (Lupu) și AMN (Urecheanu). Partidul s-a aflat la putere pînă în 2015, când Filat a fost arestat, iar Partidul Liberal Democrat din Moldova a trecut în opoziție. Perioada aflării PLDM la putere (6 ani) este asociată de opinia publică cu cel mai mare jaf bancar din istoria Republicii Moldova cunoscut ca „furtul miliardului”.

loading...

Comments are closed.