Astăzi se împlinesc 31 de ani de când Rusia a încetat focul asupra Moldovei

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la încheierea războiului de la Nistru. În data de 21 iulie 1992 când președinții Rusiei, Boris Elțin, și al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului, informează telegraph.md

Inițial pe 7 iulie 1992, plenipotențiarii președintelui Rusiei au sosit în regiune.

Astfel s-a putut ajunge la acorduri de încetare a focului, iar la 21 iulie la Moscova, Boris Elțin și Mircea Snegur, în prezența lui Igor Smirnov, au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

Războiul s-a încheiat cu înghețarea conflictului transnistrean și intrarea în zona de conflict a forțelor rusești de menținere a păcii.

Ulterior, a fost creată Comisia Comună de Control și Forțele Comune de Menținere a Păcii; 3 100 de militari ruși, 1 200 de moldoveni și 1 200 de militari transnistreni au fost dislocați în Transnistria ca și contingent de menținere a păcii.

Din a doua jumătate a anului 1992 au început negocierile privind statutul Transnistriei, din 1993 OSCE a aderat la reglementarea de pace, iar din 1995 – Ucraina.

Războiul din Transnistria, este denumit uneori și Războiul ruso-moldovenesc, fiind un conflict militar, actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republica Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și orașul Bender aflat pe malul drept al aceluiași râu.

Conflictul militar a început în data de 2 martie 1992. Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republica Moldovenească Nistreană”, fază latentă a acestuia se desfășoară până în prezent.

Amintim că în urmă cu câțiva ani Ministrul de Externe, Nicu Popescu, s-a trezit cu mai multe critici, după ce, în cadrul unei conferințe de presă de la București, a spus că ceea ce s-a întâmplat la Nistru a fost un război civil.

„Vreau să vă asigur că subiectul federalizării nu este pe agenda Guvernului Republicii Moldova. Guvernul de la Chișinău are drept scop să ușureze viața cetățenilor noștri, care, în virtutea unui război civil din ’92, trăiesc în regiunea transnistreană”, a declarat Nicu Popescu la București.

La scurt timp au apărut și primele critici.

„Ca să fie clar, pe mine acest ministru de Externe nu mă reprezintă… ca și votul lui Andrei Năstase de la APCE. Cer ministrului Popescu să-și reconsidere declarația privind „războiul civil” din RM, care a fost în realitate un război de agresiune a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova”, a scris pe Facebook deputatul blocului ACUM, Octavian Țîcu.

Șeful de la Externe a fost criticat și de un fost activist al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, care a candidat ca și independent la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

„Imperiul rus ne-a împușcat tinerii la Nistru, dar ăsta zice că a fost război civil! De unde ai venit, rătăcitule?”, a menționat Valentin Dolganiuc, cerând demisia lui Nicu Popescu.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share