Astăzi se împlinesc 33 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobîl

tragedia cernobyl, accident nuclear, silvia radu, ministerul sanatatii, ministerul afacerilor interne, alexandru jizdan

Pe 26 aprilie 2019, se împlinesc 33 de ani de la explozia centralei de la Cernobîl, un accident nuclear care a răspândit în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive şi a provocat zeci de mii de victime.

Potrivit datelor din arhivă, la 26 aprilie 1986, la ora 01:23, în timpul unui test de siguranță, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, după ce o manevră greșită a provocat o creștere foarte mare a nivelului energetic.

Învelișul reactorului 4 a luat foc, iar produsele radioactive au fost aruncate în atmosferă. 31 de oameni au murit în explozie, iar accidentul este considerat cel mai grav din secolul XX, soldat cu zeci de mii de victime şi cantități uriașe de substanțe radioactive răspândite în atmosferă.

După accidentul de la Cernobîl, din zonele afectate au fost evacuate 116.000 de persoane, iar alte 230.000 au fost strămutate din zona infectată. Accidentul s-a soldat cu 167.653 de morţi, dintre care 2.929 au fost lichidatori care încercau să stingă incendiul şi să reducă impactul exploziei. În plus, 83% dintre victimele dezastrului de la Cernobîl continuă să sufere de diferite boli. Potrivit experţilor, au fost expuse pericolului radioactiv nu doar Ucraina, Belarusul şi Rusia, ci și alte 14 țări europene.

În prezent, în așa-numita zonă de excludere de 30 de kilometri din jurul centralei, stabilită în 1986, după evacuarea populației, accesul publicului este strict interzis, deoarece teritoriul respectiv a suferit o poluare intensă în urma accidentului nuclear. Cu toate acestea, în pofida contaminării zonei și a interdicției de vizitare a teritoriului respectiv, unii oameni continuă să se întoarcă la casele lor, unii merg acolo pentru a cultiva terenurile părăsite, în timp ce altii nu au plecat niciodată din zona de risc. Pe 29 noiembrie 2016, autorităţile din Ucraina au inaugurat arcada metalică menită să acopere sarcofagul fisurat al reactorului care a produs dezastrul de la Cernobîl.

Cu această ocazie, cu mesaje de solidaritate cu victimele accidentului de la Cernobîl au venit miniștrii Sănătății, Protecției Familiei și Muncii, Silvia Radu, dar și Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

“Catastrofa de la Cernobîl este cea mai mare tragedie, care poartă amprenta a sute de oameni decedați și de familii distruse. Astăzi îi comemorăm pe cei care au participat la lichidarea consecințelor acestei catastrofe și și-au pierdut viața pentru a salva oameni, dar și ne exprimăm recunoștința pentru cei rămași în viață. Ei sunt eroii întregii națiuni.” a scris Silvia Radu pe Facebook.

La rândul său, Alexandru Jizdan a adus un omagiu victimelor accidentului dar și a adresat un mesaj emoționant participanților la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare. “De multe ori căutăm eroii în cărți, în filme, în alte țări. Răsfoind istoria Republicii Moldova și încercările prin care au trecut oamenii noștri, ne dăm seama că eroii sunt lângă noi și ei merită cel puțin recunoștința noastră. Memorie veșnică celor care și-au pierdut viața în timp ce salvau oameni și Dumnezeu să-i ajute pe cei care au rămas.” a scris ministrul pe Facebook.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share