Astăzi se sărbătorește Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii

La 29 mai se marchează anual Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută şi sub denumirea de Ziua internaţională a “Căştilor Albastre”. În prezent, membrii misiunilor ONU de menţinere a păcii, fie că este vorba de personal civil, de poliţie sau militar, sunt desfăşuraţi în 14 misiuni pe patru continente. Această zi este, totodată, un prilej de comemorare a celor căzuţi în misiunile de menţinere a păcii.

Adunarea Generală a ONU a stabilit în 2002, prin Rezoluţia 57/129, ca Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii să fie marcată anual la data de 29 mai. În această zi, în 1948, prima misiune ONU de menţinere a păcii numită “United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)” a fost desfăşurată în teritoriile palestiniene. Ziua a fost marcată pentru prima dată la 29 mai 2003, transmite Agerpres.

Tema aleasă pentru 2018, în vederea marcării Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii, este “Forţele ONU de menţinere a păcii: 70 de ani de serviciu şi sacrificiu”, potrivit www.un.org/en/events/peacekeepersday. Peste 3.700 de angajaţi ai forţele ONU de menţinere a păcii şi-au pierdut viaţa din 1948 până în prezent în cadrul misiunilor desfăşurate la nivel internaţional, dintre care 129 au murit în misiuni anul trecut.

La 29 mai, statele membre şi organizaţiile non-guvernamentale organizează evenimente solemne pentru a-i onora pe cei căzuţi în misiunile de menţinere a păcii. Cei care fac parte din misiunile ONU în desfăşurare pentru menţinerea păcii folosesc acest prilej pentru a-şi consolida legăturile cu populaţiile locale, organizând evenimente sportive, vizite în şcoli şi orfelinate, concursuri de artă şi eseuri, expoziţii de fotografie, concerte, conferinţe şi ateliere de lucru pe teme pacifiste.

În această zi, la sediul ONU din New York are loc o ceremonie în onoarea tuturor pacificatorilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce au servit misiunilor ONU, fiind acordată cu acest prilej şi Medalia “Dag Hammarskjöld” postum celor care au căzut în misiunile de menţinere a păcii, în cursul anului precedent.

Din 1948, forţele ONU de menţinere a păcii au acumulat treptat experienţă în diferite zone de criză de pe glob, devenind unul dintre principalele instrumente utilizate de către comunitatea internaţională pentru gestionarea crizelor complexe, care constituie ameninţări la pacea şi securitatea internaţională. La nivel mondial, în prezent, 124 de state contribuie cu personal civil, de poliţie şi militar la cele 14 misiuni ONU de menţinere a păcii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share