Social

Astronauți cu origini basarabene care au cucerit spațiul cosmic

Pinterest LinkedIn Tumblr
Moldovenii reuşesc să cucerească toate domeniile posibile. Iar când spunem asta, nu exagerăm niciun pic. Vă invităm mai jos să cunoașteți trei atronauți cu origini basarabene, care au cucerit spațiul cosmic și lumea cosmonauților, scrie diez.md.

Iurii Ghidzenko

Iurii Ghidzenko este unul dintre astronauţii care are origini moldoveneşti şi a ajuns să muncească în spaţiu. Născut la 26 martie 1962 în satul Ielaneț, regiunea Mîkolaiiv, în anul 1979 absolveşte clasa a X-a a școlii № 59 a municipiului Chișinău, actualul Liceu „Dimitri Cantemir” unde se află şi o expoziţie dedicată lui.

În 1983 merge la Harkov unde absolveşte Școala Militară de Aviație în numele S. I. Griţevţa, iar în 1994 Universitatea de Stat de Geodezie și Cartografie, specialitatea Cercetarea Resurselor Naturale.

Din 1983 s-a aflat în Odesa, unde a ocupat funcția de pilot în forțele Aeriene ale Uniunii Sovietice.

În decembrie 1987 a fost înrolat în rândul cosmonauților sovietici și în perioada martie 1988 până în iunie 1989 a trecut cursul de formare generală spațială la Centrul de Formare Yuri Gagarin.

Primul zbor l-a efectuat cu Sergei Avdeev și Thomas Reiter de pe 3 septembrie 1995 până pe 29 februarie 1996 în calitate de comandant principal pe stația orbital „Mir”. În timpul zborului a ieșit de două ori în spațiu liber (timpul total de lucru în afara navei este de 3 ore și 43 de minute). Durata zborului a fost de 179 zile 1 oră 41 minute 45 secunde.

Al doilea zbor la efectuat cu Serghei Krikalev Constantinovici și William Shepherd (SUA) de la 31 octombrie 2000 până la 21 martie 2001. Fiind pilot pentru Stația Spațială Internațională, durata de 140 de zile 23 ore 38 minute 54 secunde.

Al treilea zbor a avut loc de la 25 aprilie până pe 5 mai 2002.

Timpul total a celor 3 zboruri este de 329 zile 22 ore 45 minute 58 secunde.

Este erou al Federației Ruse (1 aprilie 1996) pentru implementarea cu succes a zborului spațial pe complexul de cercetare Mir. A obţinut Ordinul de Merit gradul III pentru Patrie, datorită contribuției sale la explorarea spațiului cosmic, consolidarea prieteniei și cooperării între popare. În 2003 a fost decorat cu medalia NASA pentru un serviciu public remarcabil.

Leonid Cadeniuc

Este un alt moldovean care a cucerit spaţiul cosmic. Născut la 28 ianuarie, la Hotin (parte a Basarabiei din 1940 până în 1951). În 1967-1971 devine cadet al Școlii de Piloți de Aviație Militară din Cernigov, specialitatea: Pilotarea și exploatarea aeronavelor, calificare – pilot-inginer.

În 1977 a absolvit școala de piloți pentru testare din cadrul Institutul de Cercetări din Cicalova, URSS, iar apoi 1989 absolveşte Institutul de Aviație din Moscova. Calificare: Inginer mecanic.

Din 2006 este candidat al științelor tehnice.

La 19 noiembrie face primul său zbor în spaţiu, care a durat până la 5 decembrie 1997 (cu o durată de 15 zile 16 ore).

Din ianuarie 1998 este Șeful Administrației Aviației a Forțelor Aeriene de Apărare ale Ucrainei, iar din iulie 1999 este consilier în aviație și astronautică al președintelui Ucrainei, L. Kucima.

La 14 februarie 2006 devine membru al Comisiei pentru activități spațiale, iar din ianuarie 2011 este Consilier al Primului Ministru al Ucrainei pentru Aviație și Cosmonautică.

Deşi are deja 66 de ani, într-un interviu acordat presei ucrainene el spune că ,,Aș vrea să mai zbor în spațiu. Nu cred că e prea târziu. Astronautul american John Glenn, a fost ca primul Yuri Gagarin american, iar la vârsta de 77 de ani, a zburat din nou în spațiu. Și atunci când a zburat el a spus această frază: <<Când priveşti prin fereastra navei spațiale și vezi ceea ce a fost creat, după asta este imposibil să nu crezi în Dumnezeu>>. Ei bine, trebuie să spun că și eu aveam aceleași sentimente. Aceasta este frumusețea Pământului și a cosmosului”.

 

Victor Gorbatko

Următorul astronaut nu este originar din Moldova, dar datorită acestui pământ a ajuns pe calea aeronauticii.

În 1953 a absolvit Școala de Aviație Militară Pavlograd pentru pregătirea inițială a piloților, iar în 1956 – Școala de Aviație Militară Bataysk. Apoi a fost trimis în detaşamentul militar al Odessei. Însă, în 1959 vine la slujbă la aeroportul moldovenesc din Mărculești unde mai apoi i-a fost propus să-și continue slujba în primul detașament cosmonaut.

A făcut trei zboruri în spațiu – în 1969, în 1977 și în anii 1980. În doar trei zboruri are un raid în 30 de zile, 12 ore și 7 minute.

El a fost implicat în activități publice. În particular, el a condus Societatea de Colecţionarilor de mărci poştale din cadrul întregii URSS.

 

Acest articol a fost elaborat pe baza informației prezentate în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova” de Denis Roșca. Menționăm că această carte include o colecție de peste 1.800 de biografii ale oamenilor născuți la noi sau cu rădăcini basarabene. Cartea poate fi procurată în librăriile „Cartea”, „Făt Frumos”, „Cartier”, „ABC”, „Pro-Noi”, „Librarius”. De asemenea, o mai găsiți pe www.bestseller.md și la autor, la prețul de 1.000 de lei.

 

 

loading...

Write A Comment