Alte știri

Astronomii au surprins „în direct” moartea unei galaxii aflate la 9 miliarde de ani lumină

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astronomii au observat în premieră o galaxie pe cale să moară: când stelele încetează să se mai formeze, o galaxie se stinge. E drept, procesul va mai dura câteva zeci de milioane de ani din acest moment, însă este pentru prima dată când oamenii de știință surprind un astfel de fenomen, lucru care ar putea furniza o nouă explicație pentru felul în care mor galaxiile, potrivit CNN.

Galaxia se numește ID2299 și este situată la circa 9 miliarde de ani lumină de noi, ceea ce înseamnă că astronomii observă ce se întâmpla când Universul avea „doar” 4,5 miliarde de ani, vârsta lui actuală fiind de aproape 14 miliarde de ani.

Folosind telescopul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, cercetătorii au determinat că galaxia ID2299 pierde anual gaz echivalând cu 10.000 de Sori, ceea ce diminuează energia necesară formării de noi stele prin eliminarea până acum a aproape jumătate din gazul rece conținut de galaxie.

În același timp, ID2299 formează noi stele la o viteză de sute de ori mai mare decât galaxia noastră Calea Lactee, ceea ce consumă restul gazului din galaxie. Aceste două fenomene combinate vor conduce la moartea galaxiei în câreva zeci de milioane de ani, mai scrie CNN, care citează un studiu publicat recent în Nature Astronomy.

„Este pentru prima oară când observăm o galaxie pe moarte din cauza pierderii masive de faz rece în Universul îndepărtat”, a declarat Annagrazia Puglisi, de la Universitatea Durham din Marea Britanie, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.

Posibilă coliziune între galaxii

Este posibil ca moartea galaxiei să fie cauzată de coliziunea cu o altă galaxie, eveniment ce ar fi putut conduce la formarea ID2299, prin fuziunea celor două galaxii.

Indiciul că ar putea fi vorba de o coliziune este o „coadă” de dimensiuni cosmice, formată din gaze și stele, care se întinde în spațiu după ce cele două galaxii s-au ciocnit.

Dacă ipoteza că fuziunea a două galaxii duce la această pierdere masivă de gaze este corectă, oamenii de știință vor trebui să reconsidere teoria privind încetarea formării de noi stele în galaxii. Până acum se credea că „vântul” creat de formarea stelelor, combinat cu găurile negre gigantice din centrul galaxiilor masive, aruncă pur și simplu în spațiu materia necesară formării de noi stele.

„Asta ar putea să ne facă să regândim modul în care înțelegem cum mor galaxiile”, a spus Emanuele Daddi, astronom la Centrul de cercetare Nucleară Saclay din Franța.

Poate că partea cea mai bună a acestei descoperiri este că a fost făcută în timp ce astronomii lucrau la un alt studiu privind gazele reci în galaxiile îndepărtate. Ei au observat ID2299 doar pentru câteva minute, dar a fost de ajuns să capteze „coada” de gaze și stele aruncată în spațiu de această galaxie.

loading...

Comments are closed.