Externe

Atac terorist asupra ambasadei României din Afganistan! Un român a murit iar altul a fost grav rănit

Pinterest LinkedIn Tumblr

Atacul terorist a fost îndreptat împotriva ambasadei României din Kabul, capitala Afganistanului, în urma căruia a decedat un cetățean român iar un altul a fost grav rănit.

Potrivit Ministerului de Externe, bărbatul ucis în atac avea 43 de ani şi era membru al echipei de securitate a ambasadei. Şefa diplomaţiei de la Bucureşti, Ramona Mănescu, a spus că atacul a vizat ambasada României, alături de alte misiuni diplomatice, aflate în acelaşi complex. Bărbatul care a fost rănit grav urmează să fie transportat la un spital din Europa, transmite protv.ro

Imagini exclusive! Atentatul terorist în care a fost ucis diplomatul român 16

Numărul celor care au murit în urma atacului se ridică la 16, iar alte 119 persoane au fost rănite de explozia unui camion capcană şi a focurilor de armă ale atacatorilor. Ţinta atentatului a fost aşa-zisa Zonă Verde din capitala afgană, acolo unde locuiesc cetăţenii străini, cartier care este păzit de armată şi este înconjurat de un zid.

Ramona Mănescu, ministru de Externe: “Persoana ucisă este din echipa de la faţa locului, era din echipa de securitate, era un coleg al nostru din misiune. Un al doilea a fost grav rănit, a fost operat la un spital dintr-o bază militară din zonă şi în momentul în care medicii ne vor da acordul îl vom transporta în Europa”

Ministrul român de externe a precizat că atacul a fost direcţionat împotriva reprezentanţei diplomatice a României din Kabul şi a altor misiuni diplomatice din zonă. ca urmare, personalul ambasadei noastre va fi dus într-o bază militară.

Imagini exclusive! Atentatul terorist în care a fost ucis diplomatul român 16

Potrivit unui comunicat al talibanilor, atacul cu bombă a fost o ripostă la bombardamentele americane şi ale aliaţilor lor. O cauză a atacului, susţin unii, ar fi şi retragerea trupelor americane. Preşedintele Donald Trump a anunţat recent că îşi va retrage trupe.

Iulian Fota, analist militar: “Rămâne să vedem cine a comis atentatul pentru că ar putea avea o relevanţă aparte în acest caz, dacă el devine sau poate fi legat de negocierile recente pe care americanii le-au dus cu talibanii în special pentru identificarea unei posibile soluţii de stabilizare a situaţiei în Afganistan. E prima dată când văd o ambasadă a noastră în ultimii 30 de ani devenind ţintă pentru atentatori şi într-adevăr asta ar crea o situaţie de securitate aparte atât pentru corpul diplomatic, cât şi pentru noi ca ţară. Asta poate să arate că am intrat pe radar ceea ce noi n-am fost până acum şi chiar în perioade mult mai dificile, mult mai grele”.

loading...

Comments are closed.