Atentat cu bombă în Filipine: Poliția a identificat cel puțin doi suspecți

Poliţia filipineză a anunţat luni că a identificat cel puţin doi suspecţi în atentatul cu bombă care a ucis patru oameni la o liturghie catolică duminică, în oraşul Marawi, scrie Agerpres.ro

Bomba a fost detonată în sala de sport a universităţii din localitatea deja devastată în 2017 de o campanie militară împotriva Statului Islamic.

Atentatul a fost revendicat de militanţi ai Statului Islamic, iar Allen Nobleza, şeful poliţiei din regiune, a promis că vor fi urmăriţi toţi cei implicaţi.

Xeres Trinidad, purtător de cuvânt al armatei, a declarat că este la curent cu revendicarea atentatului de duminică de către Statul Islamic şi că se încearcă verificarea ei. El a mai afirmat că doar şapte din cei 54 de răniţi se mai află în spital.

Nobleza a comunicat că în interesul anchetei nu vor fi dezvăluite numele suspecţilor. El a precizat doar că unul din aceştia are legături cu un grup local de militanţi.

Înainte ca Statul Islamic să revendice atentatul, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr afirmase că responsabilii sunt “terorişti străini”.

Marawi este situat în zona cunoscută ca Bangsamoro, o regiune musulmană subdezvoltată din Filipine – ţară majoritar catolică. Violenţa separatistă, conflictele între clanuri şi banditismul cu care se confruntă localnicii au provocat îngrijorare privind apariţia unor condiţii propice pentru extremism.

Duminică, comandantul militar Romeo Brawner şi-a făcut cunoscute bănuielile că atentatul ar putea fi un act de represalii după operaţiunile împotriva unor grupări extremiste din regiunea Mindanao, în sud-estul Filipinelor. Armata a anunţat că l-a ucis pe unul din şefii grupului Abu Sayyaf, care practică răpirile şi pirateria şi s-a alăturat Statului Islamic.

Liderul respectiv, Isnilon Hapilon, fusese proclamat “emir” în sud-estul Asiei şi era considerat creierul ocupaţiei islamiste din Marawi, din 2017, care a provocat un război de cinci luni soldat cu peste 1000 de morţi, inclusiv combatanţi din mai multe ţări. El a fost ucis de un lunetist.

Armata filipineză a efectuat vineri şi duminică şi două misiuni în Mindanao, împotriva grupării Dawlah Islamiya-Maute, aliat cu Hapilon în Marawi în urmă cu şase ani cu scopul de a transforma oraşul într-un guvernorat al Statului Islamic.

Luni, cursurile s-au reluat în Marawi, cu măsuri mai stricte de securitate. “Deşi suntem îndureraţi de explozie, trebuie să revenim la normal şi să reacţionăm la acest incident tragic”, a susţinut primarul Majul Gandamra.

Statele Unite au condamnat “atacul terorist îngrozitor” şi şi-au exprimat solidaritatea cu Filipinele în respingerea violenţei, la fel ca alte ţări cum ar fi Japonia, Australia, Regatul Unit, China sau Canada. “Îi plângem pe cei ucişi în atac, iar gândurile noastre sunt alături de cei răniţi”, a declarat Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share