Atenție la nitrați! Cum să alegi fructele și legumele sănătoase

Pentru un mod sănătos de viaţă este important consumul a cât mai multe fructe şi legume, în special odată cu venirea sezonului cald. Totuși, acestea trebuie atent selectate și consumate pentru a evita intoxicația cu nitrați. Această substanță este adăugată de către crescători, în sol, pentru a grăbi creșterea fructelor și legumelor dar și a distruge unele bacteriii.

Nitrații sunt o otravă care poate duce la paralizie şi chiar deces. Totuși, interacțiunea cu acceștia nu poate fi evitată, dar poate fi cu siguranță ameliorată prin câteva măsuri.

Astfel, nu este recomandat consumul rădăcinilor sau cozilor plantelor întrucât cantitatea maximă de nitraţi se acumulează în părţile plantelor care sunt mai aproape de rădăcină. Totodată, nu trebuie mâncat nici miezul verde de lângă coaja pepenilor verzi sau galbeni datorită concentrației mari de sub coajă.

În același timp, este recomandată alegerea legumelor mai puțin atrăgătoare, adică mai mici, care se ofilesc mai repede, dar, în schimb, sunt sănătoase. Specialiștii mai spun că legumele ținute în apă înainte de a fi gătite conțin cu 20 la sută mai puțini nitraţi. De asemenea, importantă este evitarea consumului legumelor crescute în sere, dar și păstrarea acestora la frigider.

Ceapa, pepenii verzi și galbeni, nectarinele și strugurii conțin cei mai mulți nitrați, în timp ce merele, cei mai puțini. De asemenea, frunzele de mărar şi de pătrunjel conţin cu circa 60 la sută mai puțini nitraţi decât tulpinile, la castraveţi şi ridiche cantitatea de nitraţi este cu 70 la sută mai mare în coadă decât în mijloc.

Total
0
Shares
Total
0
Share