Externe

Atrocitățile războiului din regiunea Tigray: Sute de fete și femei, violate și mutilate de militarii etiopeni și eritreeni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Militari etiopieni şi eritreeni au violat sute de femei şi fete în regiunea etiopiană Tigray devastată de război, obligând unele victime la sclavie sexuală şi mutilare, potrivit unui raport al Amnesty International publicat miercuri.

Raportul, bazat pe interviuri cu 63 de victime, documentează agresiunile investigate de autorităţile etiopiene, cel puţin trei soldaţi fiind condamnaţi pentru viol şi alţi 25 fiind acuzaţi de „violenţă sexuală şi viol”, relatează AFP.

Unele supravieţuitoare au declarat că au fost violate în grup în timp ce erau ţinute captive timp de săptămâni, altele au fost violate în faţa membrilor familiei, iar unele spun că li s-au introdus în vagin obiecte precum cuie şi pietriş, „provocându-le răni de durată şi posibil ireversibile”, potrivit Amnesty.

“Este clar că violul şi violenţa sexuală au fost folosite ca armă de război pentru a provoca daune fizice şi psihologice de durată asupra femeilor şi fetelor din Tigray. Sute dintre ele au fost supuse unor tratamente brutale menite să le degradeze şi să le dezumanizeze”, a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard.

„Gravitatea şi amploarea crimelor sexuale comise sunt deosebit de şocante, echivalând cu crime de război şi, posibil, cu crime împotriva umanităţii”, a adăugat ea, conform Agerpres.

În ultimele luni, AFP a intervievat numeroase femei care au povestit că au fost violate în grup de soldaţi etiopieni şi eritreeni.

Luptele din regiunea nordică Tigray au început în noiembrie, după ce prim-ministrul Abiy Ahmed a trimis armata federală pentru a înlătura autorităţile regionale din Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF). Potrivit laureatului Premiului Nobel pentru Pace 2019, această operaţiune a fost un răspuns la atacurile asupra taberelor armatei federale ordonate de TPLF.

Odată cu intensificarea conflictului, bilanţul umanitar este dramatic: potrivit ONU, aproximativ 400.000 de persoane trăiesc în condiţii de foamete în Tigray, în timp ce ajutorul umanitar întârzie.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.