Au început cursurile de recalificare profesională pentru cadrele didactice

Aproape 400 de cadre didactice din numărul total de 800 selectate pentru programul de recalificare profesională au participat la prima sesiune de instruire cu prezență fizică. Cursurile au loc la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, instituție selectată în baza unei licitații publice. Participanții au posibilitatea să-și certifice competențele pe care le-au dezvoltat ani la rând, predând în școli, dar neavând certificat de absolvire a studiilor în domeniu.

Programul include ore teoretice în grup, studiu individual, dar și ateliere de lucru, seminare interactive etc. La moment sunt disponibile 13 programe de recalificare profesională: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar; Psihopedagogie specială; Educație civică/Educație pentru societate; Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Matematică; Informatică; Limba engleză; Geografie; Istorie; Limba și literatura română.

Potrivit ministrului Dan Perciun, una dintre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării este încurajarea creșterii profesionale a cadrelor didactice, astfel ca toți specialiștii să beneficieze de susținere și oportunități egale de dezvoltare.

„Ministerul acoperă costurile pentru cursurile de recalificare. În urma finalizării acestui program profesorii vor putea, inclusiv, să predea câteva discipline pentru a avea un venit adițional. Vom acoperi și costurile de formare continuă pentru cadrele didactice, o oportunitate de a obține grade didactice și, ulterior, de a beneficia de majorări salariale”, susține Dan Perciun.

Pe parcursul anului de studii 2023-2024 Ministerul Educației și Cercetării va finanța circa 800 de locuri pentru recalificarea profesională a cadrelor didactice. Costurile programului se ridică la 4 milioane de lei. Cursurile sunt gratuite, costurile acestora fiind acoperite integral de Ministerul Educației și Cercetării. Anterior cadrele didactice plăteau câte 5000 de lei pentru programele de recalificare.

Cursurile de recalificare profesională pentru anul de studii 2023- 2024 se desfășoară în perioada octombrie – decembrie, în format online cât și cu prezență fizică, în grupe a câte aproximativ 20 de persoane. Cele mai solicitate programe sunt: Pedagogia preșcolară – 386 cereri; Educație pentru societate – 104 cereri; Educație tehnologică – 70 cereri; Pedagogie în învățământul primar 112 cereri.

Următoarea sesiune cu prezență fizică va avea loc în perioada 01-18 noiembrie 2023. În luna aprilie 2024 beneficiarii vor realiza practica pedagogică.

Programele se finalizează cu susținerea tezelor de recalificare în cadrul unei comisii speciale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share