Senatorul AUR Petrișor Peiu a anunțat luni că formațiunea va depune în Parlament, la începutul sesiunii din septembrie, un proiect de lege privind înființarea Fondului Moldova, destinat să înlocuiască ajutorul financiar acordat Republicii Moldova cu un instrument de investiții administrat profesionist.
„Vom viza, practic, înlocuirea ajutorului financiar acordat de România Republicii Moldova cu un fond de investiții – un instrument mult mai matur și mai echilibrat”, a scris senatorul pe Facebook.
Potrivit acestuia, fondul va fi înființat de Ministerul Finanțelor de la București, cu un capital social inițial de 250 de milioane de euro, echivalentul a 1,25 miliarde de lei, împărțit în 25 de milioane de acțiuni cu valoarea de 10 euro fiecare. Fondul va fi listat la Bursa de Valori București, urmând să emită alte 25 de milioane de acțiuni printr-o ofertă publică inițială.
„Fondul va funcționa ca un fond de investiții deschis, administrat de către un Consiliu de Supraveghere format din 11 persoane, alese de către acționari prin procedura de vot cumulativ. Președintele Fondului pentru primii trei ani va fi un reprezentant al Ministerului de Finanțe”, precizează Peiu.
Fondul va investi în active din Republica Moldova, în principal în acțiuni și obligațiuni, însă investițiile în obligațiuni emise de statul moldovean sau de autoritățile locale vor fi limitate la 30% din activul net. De asemenea, vor fi emise anual 10 milioane de acțiuni suplimentare pentru capitalizarea continuă.
„În economia Republicii Moldova va apărea o sursă mare, constantă și serioasă de investiții. Investiții vor fi, practic, ale României, nu doar ale statului român sau ale câtorva companii. Se va obține un sentiment clar de atașament față de România”, afirmă senatorul AUR.
El susține că dividendele generate vor fi distribuite anual investitorilor, însă în primii cinci ani acestea vor fi convertite în acțiuni noi, prin capitalizarea suplimentară a fondului.
„Este evident că statul român trebuie să asigure, prin prezența sa în acest fond, publicul și companiile de buna credință a administrării sale și de supunerea operațiunilor respective rigorilor fondurilor publice”, a conchis Petrișor Peiu.