Alte știri

Australia și Marea Britanie au semnat un acord de liber schimb post-Brexit

Pinterest LinkedIn Tumblr

Premierii Marii Britanii și Australiei s-au pus de acord în ce privește un acord comercial între cele două țări, relatează Reuters. Anunțul vine în contextul în care Marea Britanie se străduiește să stabilească noi relații comerciale după Brexit.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Anunțul a fost făcut de ministrul comerțului din guvernul Australian, Dan Tehan, marți.

„Cei doi prim-miniștri au avut o discuție pozitivă la Londra, noaptea trecută, și au rezolvat principalele puncte problematice ale acordului de liber schimb”, a transmis Tehan.

Un anunț oficial va fi făcut în cursul zilei de către guvernele celor două țări, a confirmat Tehan.

Acordul comercial cu Australia vine în contextul în care Regatul Unit se străduiește să își stabilească o relație comercială mai amplă mai ales cu țările parte a Commonwealth-ului, după ieșirea din Uniunea Europeană.

Fermierii britanici se tem, însă, că acordul ar putea să le afecteze profiturile, dacă acesta va elimina bariere tarifare pe importuri de carne de miel și vită din Australia. Deși nu au apărut încă detalii cu privire la acest acord, estimările oficiale arată că acordul ar valora aproximativ 500 de miliarde de lire sterline.

Analiștii australieni pun sub semnul întrebării importanța unui astfel de acord pentru o economie deja din ce în ce mai centrată pe piețele asiatice.

„Acest acord de liber schimb este mai degrabă despre simbolism decât despre beneficii materiale palpabile“, spun Ben Wellings, lector în Relații Internaționale și Științe Politice la Universitatea Monash.

Anterior, Regatul Unit a reușit să obțină un acord cu alte trei țări din vecinătatea Uniunii Europene, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

loading...

Comments are closed.