Autoritățile au arestat în Turcia 147 de persoane suspectate că fac parte din organizaţia Stat Islamic

Autorităţile turce au arestat 147 de persoane suspectate de apartenenţă la gruparea jihadistă Statul Islamic, a anunţat marţi ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, în condiţiile în care s-a aflat că doi dintre presupuşii autori ai atentatului de la sala de concerte din Moscova se întorseseră din Turcia, cu acelaşi avion, la începutul lunii martie, scrie News.ro

Cei 147 de suspecţi au fost arestaţi în Turcia în 30 din cele 81 de provincii ale ţării, a precizat ministrul de interne într-un mesaj postat pe X.

Patruzeci de persoane suspectate de apartenenţă la gruparea Stat Islamic fuseseră arestate duminică în opt dintre provinciile ţării, potrivit autorităţilor.

De la 1 iunie 2023, un total de 2.919 persoane suspectate de legături cu gruparea jihadistă au fost arestate în ţară, potrivit ministrului de interne.

De altfel, a doua zi după atentatul de la sala de concerte de la Moscova, soldat cu 139 de morţi, potrivit celui mai recent bilanţ, şi revendicat de gruparea Stat Islamic – Khorasan, Vladimir Putin a vorbit la telefon cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan.

O sursă de securitate turcă a declarat marţi pentru AFP că doi dintre suspecţii arestaţi pentru implicarea lor în atacul de vineri de la Moscova, revendicat de Stat Islamic au petrecut mai multe săptămâni pe teritoriul turc înainte de a se întoarce în Rusia cu avionul, pe 2 martie, plecând din Istanbul.

“Cei doi indivizi au fost liberi să călătorească nestingheriţi între Rusia şi Turcia în absenţa unui mandat de arestare pe numele lor”, a declarat acest oficial sub rezerva anonimatului, adăugând că “aceşti doi indivizi au fost radicalizaţi în Rusia, având în vedere scurta lor şedere în Turcia”.

Autorităţile turce au stabilit că este vorba despre Shamsidin Fariduni, care a intrat în Turcia pe 20 februarie şi a plecat în Rusia pe 2 martie, şi de Saidakram Rajabalizoda, care a sosit la Istanbul la 5 ianuarie.

Shamsidin Fariduni, care a intrat în Turcia la 20 februarie, s-a cazat într-un hotel din cartierul Fatih din Istanbul. Bărbatul a părăsit hotelul la 27 februarie şi că a postat un mesaj “de opt ori pe reţelele sociale, la 23 februarie, din Aksaray”, în acelaşi cartier Fatih.

Celălalt suspect, Saidakram Rajabalizoda, a sosit la Istanbul la 5 ianuarie şi s-a cazat imediat la un hotel tot din cartierul Fatih, pe care l-a părăsit la 21 ianuarie. “A plecat apoi la Moscova pe 2 martie cu acelaşi zbor ca şi Shamsidin Fariduni”, a precizat sursa de securitate turcă.

Patru suspecţi principali au fost arestaţi după atacul de la Crocus City Hall. Aceştia riscă închisoare pe viaţă. Cel puţin unul dintre ei este din Tadjikistan, potrivit Rusiei. Un altul, arestat împreună cu tatăl său şi unul dintre fraţii săi, s-a născut în Tadjikistan şi are cetăţenie rusă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share